Global Focus Kft. Hírlevél

  www.globalfocus.hu >> Szakmai cikkek >> Szolár rendszerek

Szolár rendszerek gyakorlati szemmel


Nagyot fordult az energiavilág. Olvasom az újságot ma már olyan hajót építettek szolár hajtással ami megkerülte a Földet. Igaz 584 nap alatt. Tény azonban, hogy csak a napenergiát használtak az előre haladásra. Nincs vitorla, egyéb motor. Ugyanaz a hajó Európából - korábbi idejét 4 nappal megjavítva - 22 nap alatt érte le a Karibi térséget. Most Floridába tart.

A TESLA cég (amerikaiak) villamos autó terveket dédelget. A tőzsdén gyűjtik az induláshoz szükséges pénzt. A befektetők bízhatnak a dologban mert lassan összejön az induló tőke.

 Solar Mi több egy svájci fejlesztőcsapat repülőt épít ami napenergia felhasználásával több órát képes levegőben maradni. Éjszakai repülésre is alkalmas az akkumulátoraiban elraktározott energia felhasználásával.

A napelemek, cellák, akkumulátorok hatásfoka egyenlőre még nagyon szerény. Nincs megoldva a megtermelt energia megnyugtató tárolása sem. A kutatások folynak. Komoly cégek, államok áldoznak hatalmas pénzeket a napenergia hasznosítására.

Dúl az árháború Kína és Európa között. Szolár cellákra kivetni szándékozott extra vám miatt. Ez a biztos jele annak, hogy nagy pénzről van szó.

Az nem kérdés, hogy a napból érkező energia sokszorosan meghaladja az emberiség energia igényét. Az elkövetkező pár évtizedben még nem lehet megkérdőjelezni a olaj és származékai dominanciáját de a folyamat biztató.

Jelenleg a napenergia boom kezdetén tartunk. Az alkalmazott technológia és a felhasznált anyagok nagyon drágák. Állami támogatás nélkül a napenergiát még nem lehet gazdaságosan világításra, fűtésre, munkára fogni. Aki sokat utazik egyre több ház tetején lát nap energia befogására szolgáló telepeket.

Mi a energia telepet létesítő tulajdonos és az üzembe helyezést megvalósító problémája ?

  • Hogyan mérje meg vajon a felszerelés minden szempontból OK-e ?
  • A lehető legjobban sikerült-e beállítani a telepeket?
  • A berendezés a lehető legnagyobb hatásfokkal üzemel-e ?
  • BIztonságban szeretné tudni a házát, hogy az a szerelési hibák miatt nem fog leégni.

Nos 2015. június 2-án kedden a GLOBAL FOCUS Kft. " Szolár rendszerek tervezése " cím alatt szemináriumot tart.