Global Focus Kft. Hírlevél

  www.globalfocus.hu >> Szakmai cikkek >> Bluetooth lesz az új wifi

Bluetooth lesz az új wifi


Elektronikai cégek úgy döntöttek, hogy a Bluetooth lesz a jövő adatátviteli szabványa, már ami az otthoni szórakoztató-elektronikai eszközök közötti drótnélküli kapcsolatot illeti. Az új technológia várhatóan 2007-ben debütál, de termékek csak 2008-ban kerülnek a boltok polcaira.

Végleg eldőlt, hogy a Bluetooth jövőbeni változatai az ultrawideband (UWB) technológiára épülnek majd. A drótnélküli adatátviteli technológia fejlődéséért felelős szervezet szerdán bejelentette, hogy a WiMedia Alliance (WMA) által meghatározott UWB-változat alapjaira építi fel az új Bluetooth szabványt. Mindez a végfelhasználók szempontjából annyit jelent, hogy hamarosan Bluetooth kapcsolaton mennek majd át a minőségi videók és zenék egyik eszközünkről a másikra.

Az új Bluetooth persze messze nem azt a minőséget nyújtja majd, mint a mostani, az ultrawideband technológia ugyanis akár másodpercenként száz megabites adatátviteli sebességre is képes, azaz százszor gyorsabb a Bluetooth alapváltozatánál. Az új eszközök hatótávolsága várhatóan tizenöt méter lesz, tehát elképesztően nagy nappali kell ahhoz, hogy az eszközök a nagy távolság miatt ne tudjanak kommunikálni egymással.

Várhatóan másfél év múlva jelennek meg az első ultrawideband csipek és a rájuk épülő prototípusok, a végleges termékek megjelenésére azonban több mint két évet várni kell.

A bluetooth technológia fejlődéséért felelős Bluetooth SIG munkacsoport szerint az ultrawideband bevezetése megmenti őket a 2,4 gigahertzes frekvenciatartomány korlátaitól, amelyen most a Bluetooth működik. A Bluetooth következő generációja a 6 gigahertz fölötti spektrumot használja majd, amely nemcsak drótnélküli fejhallgatók, egerek, billentyűzetek és telefonok, hanem nagyobb adatátviteli sebességet igénylő drótnélküli eszközök megjelenését is lehetővé teszi.

Kapcsolódó témák...