Hogy működik az infravörös kamera?

Minden tárgy kibocsát infravörös energiát. Az infravörös kamera (más néven hőkép készítő) érzékeli és méri a tárgyak infravörös energiáját. A kamera az infravörös adatokat elektronikus képpé alakítja át, mely a mért tárgy felületi hőmérsékletét teszi láthatóvá.

A kamerában optikai rendszer fókuszálja az infravörös energiát egy különleges érzékelő chipre (érzékelő elrendezés), mely rácsszerűen elrendezett több ezer érzékelő pixelt tartalmaz.

Az érzékelő elrendezésben lévő összes pixel reagál a ráfokuszált infravörös energiára és elektronikus jelet hoz létre. A kamerában lévő processzor veszi az egyes pixelek jelét és ezekből matematikai úton létrehozza a tárgy mindenkori hőtérképét. Minden hőmérséklet értékhez hozzá van rendelve egy adott szín. Az így keletkező szín mátrix továbbításra kerül a kamera memóriájába és a kijelzőre, mint az adott tárgy hőmérsékleti képe (hőkép).

Sok kamera tartalmaz egy látható fény kamerát is, mely automatikusan készít egy hagyományos fényképet a ravasz minden egyes meghúzásakor. A két kép keverésével könnyebben beazonosítható a hőképen látható problémák helye a vizsgált berendezésen.

Az IR-Fusion® technika (a Fluke cég kizárólagos tulajdona) kombinálja a látható képet az infra képpel pixelről pixelre. A kétféle kép intenzitása változtatható, hogy tisztábban lássuk a hibát az infra képen és könnyebben be tudjuk azonosítani annak helyét a látható képen.

Az alapvető hőkép készítésen túlmenően egyes hőkamerák kiegészítő tulajdonságok széles skáláját kínálják, melyek automatizálják a funkciókat, lehetővé teszik hangjegyzetek hozzáfűzését, növelik a felbontást, rögzítik és lejátszhatóvá teszik a hőkép felvételeket és segítik az elemzést és jegyzőköny készítést

 

Kérjen ajánlatot!

YouTube