Napelem rendszerek- PV vizsgálati fehér könyv 2.rész

A PV vizsgálat műszerezettsége lerövidíti az új kaliforniai szolár nagylétesítmény bevizsgálási idejét

A Seaward fejlett vizsgáló műszerezettsége lehetővé tette a kaliforniai Central Valley-ben egy hatalmas szolár PV létesítmény létrehozását és biztonságos beüzemelését rekordidő alatt, az összes vonatkozó szabványelőírásnak megfelelő kivitelben. A megújuló energia tervezésével és rendszerbe illesztésével foglalkozó OCS Energy Inc. cég a Seaward PV150 teszter és a Seaward Survey 200R besugárzás mérő használatát írta elő a kaliforniai Fresno-ban létesítendő új, telepszerű rendszer számára.

A rendszer 113280 db, 240W és 235W teljesítményű Sharp panelt tartalmaz, melyek 24 sorba kötött panelból álló, nagyfeszültségű konfigurációban kerültek elrendezésre az Advanced Energy Solaron 500 1 kV-os szolgáltatói inverterekkel, az AC/DC kapcsoló berendezéssel és az opcionális VRT-vel közös tengelyű tartókon.

Szűkre szabott ütemtervvel az OCS Energy úgy kalkulált, hogy az üzembe helyezési dokumentáció részeként megvizsgálandó 4720 áramkör 3,5 perces vizsgálati időtartamot jelentene kézi besugárzás mérővel és 15 percenkénti hőmérsékletméréssel.

Egy másik tényező a biztonság volt, az NFPA 70E imponálóan szigorú eljárásai a 600 V –os névleges feszültségű rendszereken, vagy azok környezetében dolgozók védelmében. Ennek megfelelően az OCS és az üzembe helyező vállalkozó létrehozott egy „építés alatti bizottságot”, amely a Seaward által rendelkezésre bocsátott fejlett szolár műszerparkot használta.

A stratégia az volt OCS Energy által illeszkedjen egymáshoz az üzembe helyező és a tervező gárda, hogy igazolni és dokumentálni lehessen, hogy a rendszer a NEC kódnak megfelelően épült meg és bármely problémát, vagy eseményt be lehessen azonosítani kellő időben, hogy helyesbíteni lehessen az építés folyamán.

Ez azt jelentette, hogy ha már az alállomás csatlakozott a hálózati rácshoz, az inverterek, a középfeszültségű kapcsoló berendezés és az alállomás végső üzembe helyezése következzen.

A Seaward Solar PV150 egy elkötelezett többfunkciós PV villamos teszter, amelyet kifejezetten szolár panel rendszer létesítéséhez szántak. Elvégezhető a felnyitott kör feszültség mérés (Voc), rövidzárási áram mérése (Isc), védőföldelés folytonosság, szigetelési ellenállás, üzemi áram (AC/DC áramváltóval).

Az eredmények rögzíthetőek és tárolhatók a műszerben ezt követő, számítógépre történő USB letöltéssel. Egyetlen gomb megnyomásával az új összetett teszter elvégzi a szükséges villamos méréssorozatot, biztonságos és felügyelt módon, elkerülve a feszültség alatt álló DC vezetőkkel való érintkezést.

 

Ennek eredményeképpen elkerülhető volt több műszer használata a PV panelek villamos üzembe helyezéséhez és a csatlakozások vizsgálatához.

A California Central Valley üzembe helyezéséhez, a PV 150 vizsgáló eszköz használatán kívül szükség volt a PV150 Survey 200 besugárzás mérővel való együtt használatra. Ez a műszer magába foglal egy iránytűt, egy lehajlás mérőt és egy környezeti hőmérsékletmérő monitort idő és dátumrögzítő funkcióval.

Egyedülállóan tartalmaz egy”solarlink” vezeték nélküli csatlakozást a PV150-hez így minden adat rögzíthet lesz valós időben a PV 150- ben valós időben, a villamos mérések folyamán. Az OCS Energy ellátva a terepen a laptopot futtató eszközökkel, amelyekkel az eredmények letölthetők különálló dossziékba az egyes gyűjtő boxok számára, a vizsgáló csapatoknak lehetősége volt három gyűjtő boksz egyidejű vizsgálatára – amelyek összesen 36 áramkört jelentettek kb. 3 percenként. Ez jelentős időmegtakarítást jelent a munkaidőben más eljárásokkal összehasonlítva ahol a vizsgálat közel 2 órát vett volna igénybe.

Richard O’Connell, CEO of OCS Energy Inc. kijelentette: ”A legtöbb létesítési terv jellemzően „punch lists”-ekkel(emlékeztető listákkal) rendelkezik, melyek a project kivitelezés végén, vagy annak közelében merülnek fel és teszik lehetővé a tulajdonos és vállalkozók számára a munka bejárását és a későbbiekben megoldandó problémák azonosítását

E projekt esetében a befejezés határideje nem hagy lehetőséget szerkezeti hibákra. ugyanakkor a PV 150-el és 200R-el végzett vizsgálati program ütemterv lehetővé tette számunkra, hogy alapvetően megfeleljünk a megcélzott ütemezésnek és bemutassuk majdnem azonnal az összes szabványnak történő megfelelőséget.

„Az ipari pv rendszerek üzembe helyezése a részletekre való odafigyelést és kőbevésett jegyzőkönyvet követel a tulajdonosok számára annak bemutatására, hogy azt kapták, amiért fizettek”

Ilyen körülmények között nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nehéz lehet pontos és jellemző adatokat gyűjteni egy ipari PV tömbről, amikor a projekt hőmérséklet tartománya 90 fokos, vagy magasabb. Amikor a kivitelezők szélsőséges hőmérsékletnek vannak kitéve a z elégtelen adatgyűjtés kockázata, majdnem biztos, így ezen hibák minimalizálása nem könnyű feladat.

Ugyanakkor az új vizsgálati technika használata biztosította, hogy képesek vagyunk a kihívásoknak megfelelni és a projekt összes követelményét teljesíteni

Több mint 30 év villamos ipari gyakorlattal a háta mögött az OCS Energy tisztában van ezen villamos létesítmények tulajdonosai és  üzemeltetői számára  történő  pontos adatgyűjtés  fontosságával és a döntő fontosságú Seward Solar PV150 és 200R műszerezettség hozzájárulásával a PV rendszerek megfelelő létesítéséhez.

A fejlett vizsgálati technika segít a szolár farmoknak a maximális energiaszolgáltatás fenntartásban 

A Seaward Solar vizsgáló műszerezettség segít az Egyesült Királyság vezető kereskedelmi szolár (PV) telep fejlesztőjének és üzemeltetőjének annak biztosításában, hogy szolár farmjai továbbra is maximális teljesítőképesség szintjén működhessenek.

A „Lightsource Renewable Energy” cég ellátta műszaki karbantartó csoportjait Seaward Solarlink PV vizsgáló készletekkel a hibakereséshez és a jelenlegi energia ellátás hatékonyságának ellenőrzéséhez az Egyesült Királyság szolár farmjain, és nagyméretű, tetőre szerelt létesítményein.

Összességében a Lightsource több mint 200 saját tulajdonú szolár farm és nagyméretű tetőre szerelt létesítmény, valamint több száz kisebb, iskolára és más épületekre szerelt egység tulajdonosa, melyek mind tiszta energiát juttatnak a Nemzeti Hálózatba és közvetlenül a fogyasztókhoz.

A nagyméretű szolár farmok létesítésére csak a várható költségek gondos figyelembe vétele, a beruházás lehetőség FIT (Feed-in tariff) szerinti megtérülésének áttekintése és az energia eladási megegyezések után kerülhet sor. Mindezek alapján a panelek optimális teljesítő-képességéhez lényeges a naprakész karbantartás. 

A Lightstore -nál minden szolár PV helyszínen a létesítést és üzembe helyezést követően a cég a legkorszerűbb technikai eszközök használatával végzi el a szolár kimenet valósidejű adat- monitorozását.

Minden szolár helyszín részletes villamos táplálási tájékoztatást kap egészen le az egyes PV füzér szintig,hogy a monitorozó csapat kellő időben tudomást szerezzen bármilyen hibáról, alulteljesítésről, vagy egyéb lehetséges hibáról az az üzembe helyezés során..

Ha valamilyen rendellenesség azonosításra kerül, riasztható a cég 30 fős üzemeltetési és karbantartó egysége, hogy a helyszínen mérjék fel a teendőket, és bármely javító beavatkozást végezzenek a Seaward Solarlink PV vizsgáló műszer készlettel, bizonyítva  hogy az fontos eszköz a hiba beazonosításban és az esetleg  szükséges javításban.

Így a Solarlink készlet egyesíti a PV150 kézi szolár teszter átfogó villamos vizsgáló és adatgyűjtő képességeit a korszerű Solar Survey 200RPV besugárzás mérőjével.

Egyetlen gombnyomásra a kombinált vizsgáló műszer elvégzi a kívánt villamos mérés sorozatot biztonságos és felügyelt módon, elkerülve a feszültség alatt álló DC vezetőkkel való érintkezés veszélyét.

A speciális, vezeték nélküli Solarlink kapcsolat a PV150 és a nagy teljesítményű Solar Survey200R műszer között lehetővé teszi besugárzás, modul és környezeti hőmérséklet egyidejű regisztrálását a PV 150- ben a villamos vizsgálatok végzése során.

 

Ez lehetővé teszi a teszter szolár teljesítmény becslését végző funkcióját, villamos hibák diagnózisát és a rendszer hatékony működtetését bármely javítási munka elvégzése után.

Ez az a sokoldalú képesség, ami lényegesnek bizonyult a Lightsource mérnöki csapat számára számos, az országban lévő szolár farmon végzett munkájuk során

 

Richard Ellis, Lightsource O&M Regional manager for Central Region, mondta: “A vizsgáló készlet helyszíni munkáink eszközkészletének lényeges részévé vált, a többfunkciós PV150-el, ami szükségtelenné tette mérnökeink számára, hogy külön műszereket vigyenek magukkal a különböző feladatokhoz.”

„Az a lehetőség, hogy egy kombinált műszert viszünk magunkkal sok különböző helyett, nagymértékben javítja a felhasználók hatékonyságát és pontosságát, segítve a DC füzérek bármely hibájának azonosítását és a füzér üzembe történő gyors és biztonságos visszahelyezését – ami kulcsfontosságú követelmény karbantartási munkánk során.”

Ily módon a fejlett távmonitorozási technika a legmodernebb helyszíni szolár PV vizsgálat műszerezettséggel kombinálva lehetővé teszi a Lightsource számára, hogy egyre növekvő szolár tevékenysége maximális hatékonysággal folytatódjon.

A szolár PV vizsgáló műszerezettség igazolja a modul minőségét és a rendszer teljesítőképességét

A fejlett Seaward Solar PV vizsgáló felműszerezettség segíti a szolár fotovoltaikus és hőtechnikai rendszerek Carib tengeri viszonteladóját és telepítőjét a PV modulok minőség ellenőrzésében és a telepített rendszerek teljesítőképességének igazolásában. A Cornet Solar a tengerentúli brit Anguilla-ban létrehozott szolár berendezés létesítő cég.

A világ néhány legjobb tengerpartjával rendelkező helyi gazdaság nagymértékben a turizmusra koncentrál és Cornet eddig sikeresen bátorította a helyi szállodákat, üdülőhelyeket, ingatlan tulajdonosokat és beruházókat, hogy befektessenek szolár rendszerekbe, mint olyan eszközbe, amely segít a turizmus hanyatlásának és az energia árak növekedési hatásának ellensúlyozásában.

Chris Mason, a Cornet tulajdonosa elmagyarázta:”Az ár nagyon fontos vevőink számára ezért próbálunk előnyös árú PV modulokat keresni. Mindenfajta támogatás vagy ösztönzés nélkül, szemben a közművek agresszív ellenállásával, a napelem nehezen volt eladható.

A Cornet vevői ezért hajlamosak az árra és a beruházás megtérülési idejére koncentrálni. Ugyanakkor az olcsó szolár PV modulok vásárlása új kihívásokkal jár együtt; használt, vagy felújított modulok használata esetén, egyes esetekben a modulok múltja, vagy az eredeti gyártó nem mindig ismert.

Egy másik ügy az érvényes létesítési szabványok vagy előírások hiánya. Például a karibi joggyakorlat szerint a Cornet nem kifejezetten köteles ugyanazon vizsgálatokat elvégezni, mint, amelyekkel egy UK, vagy US hátterű üzembe helyező cég szembetalálja magát. Ugyanakkor ennek ellenére a Cornet az üzembe helyezés minőségének fenntartása érdekében mindig megcélozza az US NEC kód szabványok alkalmazását és az azoknak mintaszerűen történő megfelelést.

Ennek elérése érdekében a cég nemrég beruházott egy új Seaward PV150 szolár létesítmény vizsgálókészletet, egy 200R besugárzás mérővel együtt, hogy lehetővé tegye a tényleges minőség ellenőrzést, és hogy a termékek és installáció minőségét a vevő számára meggyőzően igazolja.

Chris Mason hozzáfűzte: ”A vevők részére eladott termék minőségének biztosítása érdekében fontosnak érezzük a teljes körű és hatékony vizsgálatot.

Rendelkeztünk szokásos mérőműszerekkel és DC lakatfogókkal, de ezek a kézi módszerek  hibákat eredményeztek,  nem voltak különösen alkalmasak a terepi használatra és nem lehetett az eredményeket rögzíteni.

Ezért elhatároztuk, hogy keresünk egy hordozható, de alkalmas vizsgáló rendszert, ami dokumentálná az összes modul teljesítőképességét rögzíthető módon.

Nemrég ajánlatot kaptunk egy konténernyi 170 W-os használt monokristály szolár panelre és felhasználtuk azokat egy 12 kW kereskedelmi lapos tetős rendszerhez.

Ezeket a PV egységeket eredeti helyükön kiváltották a hátoldal sárgulása miatt, de villamosan és mechanikusan tökéletes állapotban voltak. A modulok felhasználása során Comet mindegyiket bevizsgálta beépítés előtt a minőség és biztonság szempontjából és annak megelőzésére, hogy esetleges hibakeresés céljából le kelljen bontani.

                                     

Ehhez Comet összeállított egy ideiglenes vizsgáló padot a beépítés színhelyén

és minden modult bevizsgált kicsomagoláskor. Az egész vizsgálat déltájban történt, hogy a teljes nap besugárzás biztosítva legyen. Mind a 66 modult egyenként bevizsgálták és nem találtak hibát; minden egység kis eltéréssel az elvárásnak megfelelő volt, földelési hiba, vagy nyitott körök nélkül.

Ami fontos volt: a Seaward Solar vizsgáló rendszer sebessége lehetővé tette az összes modul vizsgálatát, anélkül, hogy akadályozták volna az üzembe helyező csapat folyamatos munkáját.

Az összes modul vizsgálati adatai letöltésre kerültek és azokat átadták a tulajdonosnak rendszer bizonylatként bizonyítva, hogy a vizsgálat alapos volt és igazolandó a modulok minőségét és a rendszer várható teljesítmény szintjét.

 

A Comet legutóbbi szolár PV installációs munkája sokkal nagyobb, így más vizsgálati eljárást kell követniük. A cég jelenleg közvetlenül a gyártótól vásárolt, Canadian Solar 240W-os modulokból álló 500kW teljesítményt épít be.

Mivel ezek Tier1 Grade A modulok, Comet nem fog előzetesen ellenőrizni minden egyes modult,  hanem minden fűzért a gyűjtőn fog bevizsgálni a biztosítók behelyezése előtt.

 Az US NEC követelményei szerinti eljárás nem engedi meg a könnyebb vizsgálat céljából szokásos UK vizsgálatot. A huzalozás végig védőcsőben van és a gyűjtő áramkörök merev vezetőket tartalmaznak, ezért nem könnyű nagyobb rendszerek installált füzéreit vizsgálni.

Ezért az ilyen nagyobb létesítményekhez Comet Seaward 1000V névleges feszültségű, krokodil csipeszes vezetékeket használ.

Chris Mason mondta: „A PV150 rendszer használata egy üzembe helyezésnél a megbízó jelenlétében azt a biztonságérzetet kelti, hogy az üzembe helyezők profik és jól hajtják végre a feladatot.”

„ Látunk felbukkanni egyes kevéssé professzionális üzembe helyezőket a területen, akik kevéssé szakszerű üzembe helyezést végeznek, nem vizsgálnak semmit és nem nyújtják a megbízónak azt a jó érzést, hogy a munkavégzés megfelelően történik.”

„ Meghívjuk vevőinket, hogy legyenek jelen a PV150-el végzett beüzemelési vizsgálatoknál, hogy lássák, mennyi munkát fordítunk a minőség biztosítási eljárásokra. Ez egyrészt marketingfogás a szóban való közlésre és a visszahívások elleni védelemre. „

 

„A rendszer teljesítőképességének üzembe helyezéskor történő dokumentálása alapul szolgál számunkra, hogy mit kell tennünk. Ehhez az egyedülálló felhasználáshoz a vizsgáló készlet és a jelentés rendszer felbecsülhetetlen értékű.”

Kérjen ajánlatot!

YouTube