SZAKMAI CIKKEK

Az ORLEN-csoport az ipari szén-dioxid-kibocsátás begyűjtésével és kezelésével kapcsolatos új szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. A szén-dioxid-tárolás Lengyelországban, beleértve a Balti-tenger fenekét is, elengedhetetlen lesz az ország magas kibocsátási költségekkel járó iparágai versenyképességének fenntartásához. Az ORLEN-csoport a Barents-tengeren szerzett tapasztalatait kívánja felhasználni e szolgáltatások fejlesztése érdekében. Ennek érdekében partnerséget kötött a norvég Horisont Energi AS-vel, hogy feltárja a lehetséges együttműködés lehetőségét egy olyan projektben, amely az egyik legfejlettebb CCS-kezdeményezésként tűnik ki a térségben. Norvég kontinentális talapzat. 

A proaktív karbantartási terv kidolgozásakor számos módszer létezik az eszközök fontossági sorrendbe állítására – a leggyakoribb a kritikussági elemzés. Ez azt jelenti, hogy azok az eszközök, amelyek a legnagyobb hatással vannak az alsó sorra, magasabban helyezkednek el a prioritási listán, míg azok, amelyeknek alig vagy egyáltalán nincs hatása, a lista végén vannak.

Mindannyian ismerjük az ólom-savas akkumulátorokat – az autóinkban vannak, és beindítják a generátorainkat. Masszív igáslovak, olcsók és megbízhatóak, mégis sok karbantartást igényelnek. Az egyik legújabb kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátor a lítium-ion. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) 2017. évi villamosenergia-tárolás és megújuló energiaforrások: költségek és piacok 2030-ig című jelentése szerint a lítium-ion akkumulátorok adják a legnagyobb arányt (59%) az üzemi beépített kapacitásból. Könnyűek, nagy energiasűrűséggel rendelkeznek és képesek probléma nélkül teljesen kimerülni. Ez fontos változó napenergia esetén, amely nem mindig tudja feltölteni az akkumulátort.

Az új „játékot megváltoztató” technológia segíthet elkerülni az állásidőt

Az ipari üzemek és létesítmények számára a sűrített levegő, a gáz és a vákuumrendszerek az átalakított energia létfontosságú forrásai.
A kompresszorok könnyebben megtalálhatók a mai gyárakban, mint más erőforrások, például az elektromosság. Gépeket, szerszámokat, robottechnikákat, lézereket, termékkezelő rendszereket és még sok mást működtetnek.

Még a legkisebb légszivárgás is megnövelheti a termék- és energiapazarlást, valamint az elveszett gyártási időt – különösen egy olyan gyártósor esetében, amely nem tud működni sűrített levegő nélkül a szerszámok és folyamatok működtetéséhez.

Ha nincs elegendő sűrített levegő nyomás ahhoz, hogy a berendezés optimális szinten működjön, az eredmények költségesek lesznek. Minél több szivárgás van a rendszerben, annál keményebben kell dolgoznia a kompresszornak, hogy a szükséges levegőt eljuttassa a berendezéshez, ami nem optimális a kompresszor számára. Ez a megnövekedett kereslet felveti annak kockázatát, hogy a szerszámok és a technológiai berendezések nem elegendő mennyiségű sűrített levegőt kapnak.

A HIBAELHÁRÍTÁS GYAKORLATA

Tény, hogy minden energia veszteség hőmérsékletemelkedéssel jár. Minél magasabb a hő annál nagyobb az energia veszteség és annál nagyobb az esélye és valószínűsége annak, hogy készülék meg fog hibásodni. A frissen üzembe helyezett elektromos készülékek, azonnal elkezdenek romlani. Fáradás, kor, rezgés, környezeti körülmények komolyan hozzájárulnak a veszteségek kialakulásához.  Egy egyszerű apró kis hiba is tönkre teheti az egész gyártósort. 

Az Alqueva-tározó vízfelületére telepített új fotovoltaikus erőmű, lesz az egyik legnagyobb vízi naperőmű Európában. A 12 000 napelem tábla a tervek szerint júliusban kezdi meg működését…

Az egyik ok, amiért a Yellowstone Nemzeti Park ikonikus nyári vakációs célpont a családok számára, az az, hogy csodálatos vadon élő állatokkal büszkélkedhet, és a Föld geológiailag legaktívabb helyei közé tartozik. A park 10 000 hidrotermikus elemet tartalmaz – gőzszellőzőket, meleg forrásokat, iszapos edényeket és természetesen a kirakatgejzíreket, mint például az Old Faithful.

Mivel az adatok létfontosságúak a legtöbb szervezet működése szempontjából, azokat meg kell őrizni, védeni és mindenkor hozzáférhetővé kell tenni. Az adatközpontok rendszeres ellenőrzése nagyon fontos a bennük található rendszerek megbízhatóságának, folytonosságának és fenntarthatóságának biztosítása érdekében. Valójában az ilyen ellenőrzéseket gyakran a felhasználó által alapított szervezetek, például az Uptime Institute és/vagy a biztosítótársaságok írják elő, akik nem akarnak kártérítést fizetni a berendezés meghibásodása miatt elveszett adatok miatt.

Az Infrared Solutions, Inc., a Fluke vállalat, kifejlesztett egy új infravörös technológiát, az IR-Fusion™ nevű technológiát, amely képpontról pixelre keveri a látható és infravörös képeket egyetlen kijelzőn. Ez a cikk a szabadalmaztatás alatt álló, újszerű, alacsony költségű megközelítést írja le a parallaxis probléma megoldására a külön látható és infravörös optikából származó képek kombinálásával.

Ha még csak most kezdi a hőképalkotást , meg fog lepődni, hogy milyen egyszerű a hőkamera használata.

Némi alapképzésre van szükség ahhoz, hogy megtanulja, mire való az összes gomb, hogyan kell navigálni a menükben, és hogyan kell fókuszálni. Még a képek rögzítését is elég gyorsan megtanulhatja. De ne tévesszen meg, ha azt gondolja, hogy tudni, hogyan kell kezelni a hőkamerában lévő vezérlőket, ugyanaz, mint termográfusnak lenni.

Ez több időt és edzést igényel. A legkritikusabb része annak megtanulása, hogyan készítsünk hőképet elegendő információval a probléma pontos diagnosztizálásához... TOVÁBB

Az Országos Tűzvédelmi Szövetség (NFPA) 70E munkahelyi elektromos biztonságra vonatkozó szabványa hosszú utat tett meg a hőmérők ( hőkamerát használók) egyéni védőfelszerelései (PPE) tekintetében .

Az NFPA 70E 2021-es kiadásában, ha a panelek fedelét eltávolító személy teljes ívvédő ruházatot és PPE-t viselt, a hőmérő dönthet úgy, hogy nem visel íves ruházatot és PPE-t, ha: TOVÁBB

A kalandor Nik Halik egy öntörvényű izgalmak keresője, aki világ körüli kalandjait egy blogon és a médián keresztül dokumentálta. Több kontinensen jelentett híradásokat. A görög-ausztrál teljesített küldetések között szerepel az oroszországi űrhajós képzés, valamint a Titanic roncsaihoz való mélymerülés az Atlanti-óceán északi részén.... TOVÁBB

Áttekintés: Kenter Karbantartási ütemtervek kezelése

A Kenter az Alliander, Hollandia legnagyobb hálózatüzemeltetője része. Energiát és innovatív mérési megoldásokat kínál számos vállalkozás számára a kis családi pékségektől a vegyipari multinacionális cégekig, a nagy szoftvercégek tulajdonában lévő adatközpontoktól a globális elektromos járműgyártókig több mint 30 000 ügyfele között…. TOVÁBB

Nem titok, hogy a berendezés állapotfigyelésének nyomon követése kulcsfontosságú, mivel a nem diagnosztizált vagy felügyelet nélküli berendezések a létesítményben számos különböző problémához vezethetnek, mint például a nem biztonságos munkakörnyezet, a nem tervezett leállások, a költséges javítások és cserék, valamint a munka minőségének esetleges csökkenése. Ezt szem előtt tartva fontos nyomon követni a berendezés bizonyos paramétereinek mérését, mint például a hőmérséklet, a rezgés és a hang, és fel kell jegyezni minden olyan jelentős változást, amely a közelgő meghibásodást jelezheti.

A teljesítményproblémákon és a csökkent energiahatékonyságon túl az észrevétlen gáz- vagy sűrítettlevegő-szivárgás okozta károk jelentősek lehetnek. Íme néhány fő probléma, amelyek elkerülhetők a Fluke ii900 Acoustic Imager készülékkel, amelyek segítenek megtalálni ezeket a rejtett szivárgásokat, így kijavíthatja őket, mielőtt költséges állásidőt okoznának… TOVÁBB

A pontos infravörös hőmérséklet-figyelés javítja a termék minőségét és növeli a termelékenységet

Az infravörös (IR) hőmérők érintkezés nélküli hőmérsékletmérő eszközök, amelyek érzékelik az infravörös sugárzást minden tárgy felületéről, és kiszámítják azt a megfelelő hőmérsékleti értékekre. ... TOVÁBB

A napelemes berendezések száma országszerte évről évre gyorsabban növekszik, ami egyre nagyobb keresletet teremt a technikusok iránt, akik tudják, hogyan kell hatékonyan és eredményesen elhárítani a fotovoltaikus (PV) rendszereket.

A fotovoltaikus rendszer hibaelhárítása általában a rendszer négy részére összpontosít: a PV panelekre, a terhelésre, az inverterre és a kombinálódobozokra.

A szoláris berendezések legtöbb területén a legjobban használható eszköz a Fluke 393 FC CAT III 1500 V szorítómérő. Ez a világ egyetlen CAT III 1500 V besorolású, IP 54 ac/dc bilincsmérője olyan funkciókkal… TOVÁBB

Bár a közvélemény nagy része azt gondolhatja, hogy a napsugárzás varázslatosan elektromos árammá alakul, amely minden típusú berendezést és eszközt meghajt, a napelemes technikusok tudják, hogy ennél sokkal többről van szó.

A PV-ben az áram “vad”, és nem korlátozza az elektronika, ami rejtett földhibákra, vezetékméretekre utal, és ösztönzi a gyors leállást. A kockázatok mérséklését célzó ellenőrzési intézkedések és bevált gyakorlatok eltérnek a fotovoltaikus és bármely más típusú energiatermelő erőforrás esetében.... TOVÁBB

              A PV200 PV teszter görbekövetéssel

A PV200 rendkívül hatékony és hatékony tesztelési és diagnosztikai  megoldást kínál a PV rendszerekhez, elvégzi az IEC 62446: 2016 által előírt összes üzembe helyezési tesztet, és gyors és pontos mérést végez a IV görbéken az IEC 61829: 2015 szerint.

A Solar Survey 200R besugárzásmérővel együtt használva a PV200 mérési adatok a PVMobile alkalmazás vagy a SolarCert szoftver segítségével STC -vé alakíthatók, lehetővé téve a közvetlen összehasonlítást a PV modul gyártójának közzétett adataival

A rezgésmérésnél az alkalmazott műszernek széles méréstartománnyal kell rendelkeznie. A legtöbb alkalmazás során ez a méréstartomány egészen 20 KHz ig kell, kiterjedjen. A mért rezgés frekvenciájának pontossága nagyon fontos, mert a mért értékből lehet a hiba okára következtetni. A különböző mérőfejekről leolvasott értékek függhetnek attól, hogy a mérés során milyen keményen nyomják őket a mérendő felülethez és milyen szögben. 

A Telaris többfunkciós teszter sorozat két típust tartalmaz,

melyekkel ellenőrizhető lakossági, kereskedelmi és ipari

villamos berendezések biztonsága.

A Telaris Proinstal sorozatot a villamos berendezések EN 61557 szerinti alábbi biztonsági méréseinek elvégzésére fejlesztették ki….. TOVÁBB

Igen!  Használhatja bármelyik Pico oszcilloszkópot, vagy adatgyűjtőt egy USB C-típusú porttal. Csatlakoztassa az  oszcilloszkóppal együtt szállított, kék színű Pico USB kábelt a Pico TA285  USB Type-C Standard A (anya) adapteren keresztül…. TOVÁBB

A PV vizsgálat műszerezettsége lerövidíti az új kaliforniai szolár nagylétesítmény bevizsgálási idejét

A Seaward fejlett vizsgáló műszerezettsége lehetővé tette a kaliforniai Central Valley-ben egy hatalmas szolár PV létesítmény létrehozását és biztonságos beüzemelését rekordidő alatt, az összes vonatkozó szabványelőírásnak megfelelő kivitelben. A megújuló energia tervezésével és rendszerbe illesztésével foglalkozó OCS Energy Inc. cég a Seaward PV150 teszter és a Seaward Survey 200R besugárzás mérő használatát írta elő a kaliforniai Fresno-ban létesítendő új, telepszerű rendszer számára... TOVÁBB

Ismerje meg a Fluke TV40/TV43/TV46 Thermoview hőkamerákat

Folyamatos, infravörös és látható kép a kevert
kép analízishez
 Széles hőmérsékleti méréstartomány
-10 – 1200°C
 Kompakt, masszív tokozás IP67 környezeti
védettséggel, ipari alkalmazásokhoz
 Többfajta, helyszínen cserélhető lencse
(gyári újrakaibrálás nem szükséges)
 Ethernet tápfeszültség (PoE ),
egyszerű installálás
 Interfész, a skálázható kimeneti modulokhoz
a könnyű rendszerbe illesztés érdekében… TOVÁBB

Létesítési szabványok

Bevezetés. A napelemes fotovoltaikus (PV) rendszereket egyre növekvő számban telepítik az egész világon. Várhatóan biztonságos és megbízható áramkörök jönnek létre, melyek több évtizedig fognak működni.

Ugyanakkor sok rendszert nem minősítenek megfelelően üzembe helyezés előtt és soknál nem biztosított a teljes élettartamra kiterjedő tervszerű karbantartás és ellenőrzés – ha egyáltalán van ilyen. Sajnos ez nem biztonságos és csökkent teljesítményű rendszerekhez vezet és csökkenti a tulajdonos számára a berendezés értékét.

Bármely villamos rendszer vizsgálható a teljesítőképesség igazolására és a vezetékezés és készülék állapot értékelésére…. TOVÁBB

  1. Az áram-védőkapcsoló (ismert még: FI relé, érintésvédelmi relé, ÉV-relé és életvédelmi relé, illetve ÁVK néven is; angolul: Residual-current device, németül: Fehlerstromschutzschalter) olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit. Ebben az esetben, a készülék megszólalási idejére áramütés éri az embert, de a rövid behatási idő miatt ez nagy valószínűséggel nem okoz maradandó károsodást… TOVÁBB

Esettanulmány Fluke műszerekkel végzett energiaveszteség felderítésről

Amikor a Tektronix, egy 1,1 USD
milliárdos, a vizsgálatban, mérésben
és monitorozás műszerezésben vezető
helyet elfoglaló világcég megtervezett
egy háromnapos energia auditot, Joe
Ohama, létesítmény- és általános
szolgáltatásokért felelős igazgató
biztos volt benne, hogy a résztvevő
csoportok fognak megtakarítási lehetőségeket találni… TOVÁBB

Sok műszaki embernek gondot jelent, ha új oszcilloszkópot kell vásárolni. Számtalan különböző modell kapható, különböző áron és különböző technikai adatokkal. Mi ilyenkor a teendő? Ne sajnálja rá az időt, vegye fontolóra a következő szempontokat.
 Milyen környezetben kell a készüléket használni?
 Hány jelet kell egyszerre mérni?
 Milyen a vizsgálandó jel legkisebb és legnagyobb értéke?
 Mi a vizsgálandó jel legnagyobb frekvenciája?
 A jel egyszeri lefutású vagy ismétlődő?
 A jelet csak az idő, vagy a frekvencia függvényében is vizsgálni kell?
 Szükség van-e a mérési adatok megőrzésére, visszaállítására?

A gyújtás primer áramkörében kezdődik a benzinmotorok gyújtási folyamata, mivel a primer áramkör adja az alapot a szekunder áramkör
nagyfeszültségű szikrájához.
A primer áramkör komoly fejlődésen ment keresztül a korábbi mechanikus – kondenzátoros rendszertől a mai motoroknál használt elosztó nélküli,
hengerenkénti tekercses gyújtásig. Ezen rendszerek működésének alapja a mágneses indukció jelensége.
A primer tekercs körül mágneses mező jön létre a benne folyó áram hatására azáltal, hogy a megszakító vagy az erősítő zárja a primer áramkört…. TOVÁBB

Gépjármű-diagnosztikával foglalkozó cikkünkben a primer és a szekunder kör kapcsolatáról lesz szó, valamint kitérünk a gyertya elektródái között
keletkező feszültség nagyságának és a szikra időtartamának mérési lehetőségeire.
Az 1. ábrán látható jelalakok a kis- és nagyfeszültségű áramkörök feszültségváltozásának hasonlóságát mutatják. A piros nagyfeszültségű jel
pontos mása a primer kör kék jelének, mivel a transzformátorban végbemenő indukció során átadja a feszültségváltozásokat. .. TOVÁBB

Amikor a legprecízebb és legpontosabb adatgyűjtésre van
szükség, akkor a ADC 20 és ADC 24 a perfekt megoldás.
 24 bit felbontás
 Pontosság 0,1 %-ig
 8 differenciális bemenet
 16 egy egybementű csatorna
 Gyors konverziós idő
 Ellenőrzés számára digitális kimenet
 A zajmentesség biztosítása érdekében galvanikus
leválasztás a PC-ről
 Adatgyűjtő szoftver a csomagban…. TOVÁBB

(A Gabonakutató Munkaközösség e.V 54-ik , Malomipari Technológia 2003 tárgyú , Detmoldban (Németország) tartott ülésén elhangzott előadás
kivonata.)
A reológia témaköre fontos szerepet játszik malmokban és sütödékben.
A malom-és sütőiparban az árú átvételnél, a különböző gyártási folyamatoknál és a végterméknél végzett minőség-ellenőrzés az egyre
nehezebbé váló verseny közepette fokozottan középpontba kerül… TOVÁBB

A következő kísérlet során elektromos impulzusok sebességét vizsgáltuk, megmérve, hogy mennyi idő alatt ér el egy adott hullám egy 200 méter
hosszú vezeték egyik végéről a másikra. Áramkörökben egy kapcsoló elmozdításával azonnali reakciót érzékelhetünk (például felvillan egy led).
Az elektromágneses hullám annak ellenére terjed hatalmas sebességgel, hogy maguk az elektronok nála jóval lassabban mozognak.
A következő mérést PC alapú oszcilloszkóppal végeztük, és amellett, hogy kiderült, mennyi idő alatt tesz meg egy impulzus 200 métert egy
koaxiális kábelben, megmutatja a jel csillapodását is….. TOVÁBB

Elektronikai cégek úgy döntöttek, hogy a Bluetooth lesz a jövő adatátviteli szabványa, már ami az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök közötti drótnélküli kapcsolatot illeti. Az új technológia várhatóan 2007-ben debütál, de termékek csak
2008-ban kerülnek a boltok polcaira… TOVÁBB

Ez az anyag azok számára készült, akik még nem kerültek kapcsolatba a non-kontakt, infravörös elven
nyugvó hőmérsékletméréssel. Komoly gondot fordítottunk arra, hogy a témát a lehető legtömörebben
és legegyszerűbben járjuk körbe. Azok az olvasók, akik alaposabban szeretnének megismerkedni az
infravörös hőmérsékletméréssel, tájékozódhatnak a témával foglalkozó szakmai cikkekből. Az anyag a
non-kontakt hőmérsékletmérés gyakorlati megközelítésére fókuszál, és az itt felmerülő kérdésekre ad
választ.
Ha Ön a későbbiekben tervezi a non-kontakt hőmérsékletmérés alkalmazását, és további kérdése van
a témával kapcsolatban, kérem, küldje el az anyag végén található kérdőívet!… TOVÁBB

Az ADC-216 a többi angol PICO oszcilloszkóphoz hasonlóan egy kompakt, külső eszköz,
mely két csatornával, valamint egy független külső trigger bemenettel rendelkezik.
Különlegességét a 16 bites A/D átalakító adja, mely olyan pontosságot eredményez, ami a
PC-s méréstechnika területén korábban elképzelhetetlen volt… TOVÁBB

Az elmúlt bő két évtizedben a járműgyártók jelentős fejlesztéseket vittek véghez, melyekkel javították járműveik biztonságát,
teljesítményét, megbízhatóságát, üzemanyag felhasználását. Ezek a fejlesztések mind megkövetelték az elektronikus
rendszerek minél kiterjedtebb felhasználását a gépjárművekben. Az elektronikai alkatrészek folyamatosan javuló
megbízhatósága mellett is előforduló meghibásodások esetén az elektronikus vezérlő egységgel (ECM / ECU) felszerelt autó
diagnosztizálása komoly feladat… TOVÁBB

Épületek elektromos hálózatának kivitelezésénél gyakran építenek be
áramvédő kapcsolókat (RCD – Residual Current Operated Devices), amelyek
nagyban hozzájárulnak az adott hálózat biztonságához. Az áramvédő
kapcsolók megfelelő működését rendszeresen ellenőrizni kell, a vizsgálathoz
több speciális mérést kell végrehajtani. Ezek a mérések mind elvégezhetők a
Fluke 1650-es sorozatú univerzális érintésvédelmi műszerekkel… TOVÁBB

Az épületburkolatokban jelenlévő nedvességnek komoly következményei
lehetnek, akár szivárgással, akár kicsapódással kerültek a szerkezetbe. Például
a hőszigetelésben jelenlévő víz növeli a szigetelőréteg hőátbocsátó
képességét, ami növeli az épület üzemeltetése során felhasznált energiát, akár
fűtésről, akár hűtésről van szó. A nedvesedés amellett, hogy
penészképződéshez vezet, az épület szerkezetét is gyengítheti, egy komoly
beázás pedig akár az épületben tárolt értékekben is kárt tehet… TOVÁBB

A Fluke 430-as háromfázisú hálózat analizátorok ideális eszközök épületek
tápellátási problémáinak felderítéséhez. Ezek a műszerek fejlett mérési
funkcióiknak köszönhetően lehetővé teszik a hálózati zavarok előidézőinek
lokalizálását, fontos szerepük van az üzemzavarok megelőzésében, a hibák
kijavításában. Ezeket az erényeket kiegészíti az egyszerű kezelhetőség és az
akkumulátoros üzemből… TOVÁBB

1. Kompakt és hordozható egység
Pár műszer funkciót egy egységbe integrálva a PC szkópok sokkal jobban használhatóak, mint a hagyományos műszerek. Amikor laptoppal
együtt használjuk őket akkor egy komplett elektromos laboratóriumot hozhatunk – vihetünk egyetlen laptopnagyságú táskában.
2. A PC Monitorodat használhatod. Ami lényegesen nagyobb és így részletesebb képet ad mint bármely oszcilloszkóp monitor.
A hagyományos oszcilloszkópok monitorának méretét a szkóp fizikai dimenziói határolják be. A PICO PC szkóp a saját komputered display-ét
használja. Így egy jóval részletesebb, színes képet lehet látni. monitoron, projektoron vagy plazma TV-n. Ha… TOVÁBB

A hőelemek a legnépszerűbb hőmérsékletérzékelők. Olcsók, könnyen cserélhetők, szabványos csatlakozókkal rendelkeznek és széles hőmérséklet
tartományban használhatók. Fő alkalmazási korlátjuk a pontosság, 1% alatti rendszer pontosság nehezen érhető el velük…. TOVÁBB

Sokak számára az oszcilloszkóp kiválasztás feladata ijesztőnek tűnhet, hiszen általában több száz jelentősen
eltérő árú és műszaki adatokkal rendelkező modellből kellene választani. Jelen írás, végigvezetve az olvasót
a kiválasztási szempontok útvesztőjén, remélhetőleg segít elkerülni az esetleg igen költséges hibás
döntéseket… TOVÁBB

Innen letölthető a Pico Technology cég oszcilloszkóp és adatgyűjtő szoftverének legújabb változata. A Demo szoftver a teljes változattal azonos funkciójú, de szimulált, egyszerűbb adatokkal fut, így kipróbálhatja a szoftvert még az oszcilloszkóp, vagy adatgyűjtő megvásárlása előtt….. TOVÁBB

A kemencék és kazánok sok iparágban játszanak fontos szerepet, így a kereskedelmi és középületek
fűtésében is.
Terméket fűtenek a petrokémiai, vegyi és gyógyszeriparban, előállítanak vagy kezelnek termékeket az üveg,
acél és egyéb iparágakban. A legtöbb esetben azért igényelnek az üzemeltetés alatti állapot-monitorozó
megelőző karbantartást(MK), mert magas hőmérsékletük és teljesítményük miatt egy egy hiba sérülési ,vagy
életveszélyt jelenhet… TOVÁBB

A hőtérkép készítés (termográfia) korábban költséges és nehézkes eljárás volt, melyet csak nagy ipari
létesítmények és katonai szervezetek alkalmaztak.
Manapság ezek az eszközök egyre inkább megfizethetők, egyszerűbb a használatuk és széles körben
elterjedtek.
Maga a technológia nagyon hatásos. Mivel az eszköz, a hőkamera működése alatt elkészíti egy adott eszköz
hőképét az ügyfél rögtön tapasztalja a műszer előnyeit. …. TOVÁBB

1. Biztonság
Villamos szerelő szakemberektől gyakran
megkivánják, hogy meglévő elosztóberendezés,
vagy szolgáltatás bővításe előtt készítsenek
terhelés tanulmányt.
TOVÁBB

A helyi előírások gyakran megkövetelik, hogy a létesítmények új terhelés hozzáadása előtt terhelésvizsgálati tanulmányt készítsenek. A vizsgálat: 30 napos mérés (háromfázisú áram) a meglévő terhelési körülmények vizsgálatára, melynek célja annak felmérése, hogy az elosztó szekrényben milyen további kapacitás vehető igénybe.
A vizsgálatot végzők nehéz körülmények között tanulták meg, hogy mi az, amit NE csináljanak egy ilyen felmérésnél. A mérési elrendezés kialakításánál elkövetett hibák téves és elégtelen adatgyűjtést eredményeznek, gyakran tönkretéve 30 nap munkáját…. TOVÁBB

Néhány nagyméretű motornak saját beépített szigetelés vizsgálója van.
Ahol ezt a motorgyártó nem biztosítja ott egy szigetelési ellenállásmérő, kiegészítve
egy multiméterrel lehetővé teszi a karbantartáshoz és hibakereséshez szükséges
összes mérés elvégzését. A vizsgálandó helyek: kábelek, generátorok, motorok
kapcsoló szekrények. Ezek a műszerek lépesek az alap tápfeszültség értékek mellett
a kontakthőmérsékleteket is megmérni. Egy extra biztonsági tulajdonság teszi
képessé, hogy működés alatt álló kapcsolásokat is lehessen vizsgálni. sőt a mérés
után a visszamaradó feszültségeket ki is süti… TOVÁBB