Alkalmazás technikai tanácsok

Dosszié

Alkalmazástechnikai tanácsadás dossziénkban az általunk forgalmazott termékek jellemző alkalmazásait találja meg. Amennyiben saját felhasználási példát szeretne ismertetni kérem küldje el leírását, ha lehet képekkel és elérhetőségével az info@globalfocus.huemail címre. Előre is köszönjük !

Függetlenül attól, hogy egy egyszerű célzás és lövés modellt választ, vagy egy csúcskategóriás hőkamerát a csengőkkel és sípokkal, itt van néhány kulcsfontosságú jellemző és specifikáció, amelyet figyelembe kell vennie

A teljesítménytényező leegyszerűsítve a hatásos teljesítmény és a látszólagos teljesítmény aránya. A teljesítménytényező az energiahatékonyság kifejezése, ahol a magasabb százalék a hatékonyabb energiafelhasználást, az alacsonyabb százalék pedig a kevésbé hatékony energiafelhasználást jelenti. A teljesítménytényező kiszámításához ossza el a hatásos teljesítményt (kW) a látszólagos teljesítménnyel (kVA). Bár a 100%-os hatékonyság nem biztos, hogy reális, van néhány dolog, amely befolyásolja a teljesítménytényező javítását.

Az ipari üzemek és létesítmények számára a sűrített levegő, a gáz és a vákuumrendszerek az átalakított energia létfontosságú forrásai. A kompresszorok könnyebben megtalálhatók a mai gyárakban, mint más erőforrások, például az elektromosság. Gépeket, szerszámokat, robotikát, lézereket, termékkezelő rendszereket és még sok mást működtetnek.

Miért kell ellenállást mérni? Egy áramkör vagy alkatrész állapotának meghatározására. Minél nagyobb az ellenállás, annál kisebb az áram folyása, és fordítva. Általában az áramkörök vezérlésére használt alkatrészek (például kapcsolók és relé érintkezők) ellenállása nagyon alacsonyan indul, és idővel növekszik olyan tényezők miatt, mint a kopás és a szennyeződés. A terhelések, például a motorok és mágnes szelepek ellenállása idővel csökken a szigetelés meghibásodása és a nedvesség miatt.

Az oszcilloszkópok (vagy szkópok) feszültségjeleket vizsgálnak és jelenítenek meg hullámformaként, a feszültség időbeli változásának vizuális megjelenítéseként. A jelek egy grafikonon vannak ábrázolva, amely megmutatja, hogyan változik a jel. A függőleges (Y) hozzáférés a feszültségmérést, a vízszintes (X) tengely pedig az időt jelenti.

Amikor egy gyártósor nagymértékben támaszkodik a sűrített levegőre a szerszámok és folyamatok működtetéséhez, még az apró levegőszivárgás is megsokszorozhatja a termék- és energiapazarlást, valamint a gyártási idő elvesztését. A levegő szivárgásának elhárítása prioritás. A Genie, a Terex márka a légi emelőberendezések vezet ő globális gyártója, a közelmúltban új fegyvert talált, amely segít leküzdeni a bosszantó és költséges szivárgásokat.

Az elektronikus oszcillátor egy olyan  áramkör, amely periodikus kimeneti jelet generál periodikus bemeneti jel nélkül, és úgy funkcionál, hogy egyenáramú teljesítményt konvertál periodikus kimeneti jellé. Itt harmonikus oszcillátorról lesz szó.

A harmonikus oszcillátor közelítőleg szinuszos jelet állít elő.

Az elektronikus oszcillátor(továbbiakban oszcillátor) az elektronika világának fontos  eleme, és széleskörűen használják  a különféle berendezésekben.

Az oszcillátorok analízise több különböző  eljárás szerint  történhet.

Itt, az egykapus(one port) eljárásról lesz szó, amely jó  tervezési, és szimulációs lehetőséget biztosít

A Fluke megkérdezett egy gyártót a levegőszivárgásokkal kapcsolatban. Ez a gyártó szó szerint segít mozgásban tartani a kereskedelem kerekeit. A világ egyik legjelentősebb kerékszerviz-berendezések utángyártójaként a vállalat megbízható és elismert márkák alatt tervez, gyárt és forgalmaz termékeket.

A mai mikrohullámú mérőműszereknek egyszerűnek, pontosnak, hordozhatónak és megfizethetőnek kell lenniük. Használatuk nem korlátozódik kizárólag csak a szakemberekre, hanem a tudósok, oktatók, felmérők, ellenőrök, mérnökök és műszaki szakemberek használják rádió- és gigabites adat-alkalmazásokban. A Pico Technology, a mikrohullámú mintavételi oszcilloszkópok, az időtartomány átvitel és a reflexiótan tapasztalatait felhasználva USB vektorhálózat-elemző készüléket nyújt Önnek…. TOVÁBB

Spórolási gyakorlat a karbantartásban !

Csökkentsd a költségeidet az elektromos és motorproblémák megtalálásával !

Tény, hogy minden energia veszteség hőmérsékletemelkedéssel jár. Minél magasabb a hő annál nagyobb az energia veszteség és annál nagyobb az esélye és valószínűsége annak, hogy készülék meg fog hibásodni. A frissen üzembe helyezett elektromos készülékek, azonnal elkezdenek romlani. Fáradás, kor, rezgés,  környezeti körülmények komolyan hozzájárulnak a veszteségek kialakulásához. …

Az infravörös kamerák lehetővé teszik az ellenőrzések biztonságos távolságból történő elvégzését. Ez azt jelenti, hogy nem kell leállítania a műveletet, vagy nem kell teljes egyéni védőfelszerelést viselnie. Megspórolják a gyártási időt, és segítenek megelőzni a veszélyes környezetnek való kitettséget. Egyes alkalmazásokhoz azonban olyan tárgyakról kell képeket készítenie, amelyekhez nagyon nehéz lenne elég közel hozzájutni anélkül, hogy bemenne egy veszélyes zónába, nem mászik fel egy létrán, vagy esetleg liftet vagy helikoptert használna. 

Nincs univerzális megoldás a hőkamerával , más néven hőkamerával végzett infravörös ellenőrzésekre. A módszert össze kell hangolnia az ellenőrzött berendezés típusával és a szükséges részletességgel. Ennek ellenére három tipikus módszer létezik, amelyek a legtöbb helyzetet lefedik:…. TOVÁBB

Használhat hőkamerát a problémák észlelésére a hűtőberendezések számos vizsgálati pontján. Íme néhány:

A Fluke ii900 Acoustic Imager és a  Fluke ii910 Precision Acoustic Imager számos hasonlóságot mutat. Mindkét eszköz egy sor mikrofon segítségével észleli a szivárgást. Az észlelt szivárgás hangmagassága ezután vizuális SoundMap™ képpé alakul, amely lehetővé teszi a hang „látását”. Az ii900-hoz hasonlóan az ii910 is használható egy terület gyors beolvasására, miközben fényképeket és videókat gyűjthet össze az egyszerű egygombos rögzítéssel. A két eszköz szinte teljesen megegyezik a 7 hüvelykes LCD érintőképernyővel; de van néhány lényeges különbség a kettő között.

Hogyan talált a Tektronix 510 000 USD-t a közmű megtakarításban három nap alatt

Amikor a Tektronix, egy 1,1 USD milliárdos, a vizsgálatban, mérésben és monitorozás műszerezésben vezető helyet elfoglaló világcég megtervezett egy háromnapos energia auditot, Joe Ohama, létesítmény- és általános szolgáltatásokért felelős igazgató biztos volt benne, hogy a résztvevő csoportok fognak megtakarítási lehetőségeket találni. De meglepődött azon, hogy hol találták meg azokat.

Azt követően, hogy egy testvér cégnél részt vett egy auditon, melynek során energia megtakarítási és hulladékkezelési fejlesztésekből származó 365 ezer USD potenciális megtakarítási lehetőséget fedeztek fel, Ohama gyorsan nekilátott a Textronik audit megtervezéséhez.

„ Megnéztem mi tette szükségessé a „kaizen” alkalmazását, mondta.  Jó sok mindent kellett elvégezni házon belül és a Linc Facility Services-el, a létesítmény fenntartónkkal”.

A Tektronix-al már kapcsolatba   lépett a Portland General helyi közmű. melynek célja 12 Oregon –beli cég összefogása volt az energia felhasználással kapcsolatban szerzett tapasztalatok megosztására. Ohama meghívta a csoportot, hogy vegyen részt az auditban. Összesen kb. 25 fő gyűlt össze Beavertonban (Oregon) egy három napos gyakorlatra. A csoportot két csapatra osztották. Az egyik a villamos energia felhasználásra összpontosított, a másik a földgázzal…

Fluke 1625-2_682x1024px_E_NR-15892

Mit jelent a képkeverés?

A környezet infravörös megjelenítésének képessége mellett sok infravörös kamera rendelkezik beépített digitális kamerával is. Ez a digitális kamera látható, nem infravörös képet rögzít az infravörös felvételkészítéssel egy időben. Ez elég egyszerű dolognak tűnhet, ez a képesség azonban a hő kamerában valójában nagyon értékes lehet. A látható (digitális) képpel rendelkező infravörös kamerák az infravörös és látható kép keverésének képességét nyújtják. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a potenciális problémák gyors helymeghatározását és azonosítását.
Lényegében ez azt jelenti, hogy a kamera összekeveri egymással a két képet, pixelről pixelre, egyetlen kijelzőben, megkönnyítve ezzel egy hőmérsékleti probléma forrásának észrevételét.
A Fluke Corporation szabadalmaztatta az IR-Fusion eljárást a hordozható, kézben tartott hők ép készítők jellemzőjeként, amely lehetővé teszi egy digitális fénykép és egy infravörös kép egyidejű, automatikus elfogását…. TOVÁBB

Az infravörös termográfia lehetőséget ad kezdeti problémák észlelésére, mielőtt azok meghibásodáshoz vezetnének. Ipari környezetben egyes berendezések problémái észlelhetők szokatlan rezgések, vagy zajok útján, de sok más probléma nem mutat ilyen egyértelmű tüneteket. Sok villamos probléma felfedezhető hővizsgálattal, ami nélkül a berendezés tönkremenne, vagy súlyos villamos veszélyhelyzetet teremtene. Mennyezetek és falak nedvesedése nagyon nehezen ismerhető fel, mielőtt az olyan súlyossá válik, hogy a szerkezet sérülését, vagy tönkremenetelét okozza.

Mindezen esetekben egy infravörös kamera fel tudja gyorsítani a diagnózist, csökkenti – esetleg elkerülhetővé teszi – a nem kívánt leállást, és minimalizálja az épület és a benne lévő javak károsodását…. TOVÁBB

Az infravörös hőkép-készítés (termográfia) az előrejelző hibakeresés és megelőző
karbantartás eszköze. A hőkép-készítő kezében az infravörös kamera az emberi szem számára
láthatatlan világ életre keltésére használható fel.
Jelen fejezet célja, hogy eljuttassa Önt arra a szintre, ahol már otthonon érzi magát a
hőkamerák világában és képes a kamera szoftver segítségével jegyzőkönyveket készíteni….. TOVÁBB

Fluke IR-Fusion® technika

Az infravörös hő képek önmagukban nehezen érthetők, ezért hozta létre a Fluke úttörőként az IR-Fusion technikát.

Áttekintés

Az IR-Fusion technika látható kép fényképeket mutat az infravörös képeken túl és eltünteti a rejtélyt az IR kép analízisből. Segít a gyanús alkatrészek azonosításában, a jelentés- készítésben és lehetővé teszi a javítás első adandó alkalommal történő elvégzését…TOVÁBB

A hőkép készítőnek is nevezett infravörös kamerák hasznosak motor problémák hibakeresésénél, valamint áramfejlesztő generátorok, gyártó és kereskedelmi üzemi motorok megelőző karbantartás céljából végzett állapot- monitorozásánál.

Az infravörös képek felfedik a motor hőbélyegét, mely sokat elmond az állapotáról. A motorok állapota fontos szerepet játszik egy üzem működőképességében és az üzemi költségek alacsony szinten tartásában…TOVÁBB

Hogyan fokozhatja a biztonságot az infravörös vizsgálat

A  hőkamerák segíthetnek a veszélyhelyzetek csökkentésében és egyes esetekben szükségtelenné teszik a forró környezetben való munkavégzést azzal, hogy lehetőséget adnak a szakemberek számára biztonságos távolságból történő berendezés- és folyamatellenőrzésre, anélkül, hogy a vizsgált tárgyat meg kellene érinteniük. Ez különösen a villamos ipar, a folyamatszabályozás és épületvizsgálat területén való alkalmazásoknál jelent segítséget…. TOVÁBB

THERMOGRÁFIA – Gyakorlati megközelítés Alkalmazástecnikai példa

Villamos motorok

A villamos motorok természetüknél fogva egyaránt tekinthetők villamos és mechanikus szerkezeteknek. Kezdjük a villamos jelleggel.

Feladatuk a villamos energia kívánt irányú és sebességű nyomatékká való átalakítása. A nehéziparban mind az AC, mind a DC motorok megtalálhatók. Ezen iparágon kívül azonban a szokásos háromfázisú AC a szinkron motor használata világszerte általános. A nehezebb iparágakban a motor terhelések képezik a tevékenység gerincét. Egy nagy papírgyárban 10-15 ezer motor található. Az egyik legnagyobb svéd acélgyártó 25 ezer motort működtet egyazon ipari parkban… TOVÁBB

Mit vizsgálunk hőkamerával?

Hacsak nem nagyon magas hőmérsékletet kell mérni és mért terület nem nagyon részletezett, vagyis
Követelmény,hogy kis területen sok minden kell, látni akkor a mérések elvégzéséhez nem kell top
modell. A nagy felbontású képek természetesen vonzóan néznek, ki ám ezek emelik a készülék árát.
A mérés elvégzéséhez természetesen megfelelő pontosságra, állítható emisszióra és megfelelő
mérési tartományra mindenképpen szükség lesz. A hőkameráknak erős automata fokuszálási.
…. TOVÁBB

Hogy működik az infravörös kamera?

Minden tárgy kibocsát infravörös energiát. Az infravörös kamera (más néven hőkép készítő) érzékeli és méri a tárgyak infravörös energiáját. A kamera az infravörös adatokat elektronikus képpé alakítja át, mely a mért tárgy felületi hőmérsékletét teszi láthatóvá.…. TOVÁBB

  1. Az áram-védőkapcsoló (ismert még: FI relé, érintésvédelmi relé, ÉV-relé és életvédelmi relé, illetve ÁVK néven is; angolul: Residual-current device, németül: Fehlerstromschutzschalter) olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit. Ebben az esetben, a készülék megszólalási idejére áramütés éri az embert, de a rövid behatási idő miatt ez nagy valószínűséggel nem okoz maradandó károsodást… TOVÁBB

Hogy kapcsolódik a hőátadás a hőkép készítéshez

A hőátadás módjai

A hőenergia átadás alapvetően három különböző módon történhet: vezetéssel, szállítással és sugárzással. A hőkamerák, más néven infravörös kamerák csak sugárzó hőenergiát képesek érzékelni, ezért fontos, hogy megértsük a különbséget és így megismerjük a hőkép készítő eszközök használatának korlátait…. TOVÁBB

Hogyan befolyásolja az emissziós tényező a hőképet  

Ha hőkamerával megnézünk egy gyűrűt viselő kezet, akkor a gyűrűt sokkal hidegebbnek látjuk, holott az ténylegesen a kézhez hasonló hőmérsékleten van. Tehát, bár a két tárgy azonos hőmérsékletű, azok különböző mértékű infravörös energiát sugároznak ki.

Az emisziós tényező (ɛ ) azt az arányt mutatja meg, hogy egy anyag mennyire képes infravörös sugárzást kibocsátani a tökéletes sugárzóhoz képest. A tényező értéke 0,0 és 1,0 közé esik. Egy tárgy, melynek emissziós tényezője 1,0 tökéletes sugárzónak tekinthető és ” fekete test” a neve.

A valóságban nem léteznek tökéletes sugárzók, és az egyes anyagok változóak abban a tekintetben, hogy mennyire maradnak el a tökéletestől. Ez a bonyolultság (többek között) teszi nehézzé az infravörös technika használatát olyan mennyiségi vizsgálódások végzésénél,… TOVÁBB

Mit keressünk  –  hőkamerák              

Hacsak nem kisméretű, összetett alkatrészeket vizsgálunk, vagy hőérzékeny az alkalmazás, akkor nagyon valószínű, hogy nincs szükségünk csúcs típusra.

A nagy felbontású képernyők és képek szebbek és hatásosabbak, de megemelik az árat. Ugyanakkor szükség van kellő pontosságra, állítható emissziós tényezőre (hogy lehetőségünk legyen annak megállapítására, hogy a… TOVÁBB

Mit jelent a képkeverés?

A környezet infravörös megjelenítésének képessége mellett sok infravörös kamera rendelkezik beépített digitális kamerával is. Ez a digitális kamera látható, nem infravörös képet rögzít az infravörös felvételkészítéssel egy időben. Ez elég egyszerű dolognak tűnhet, ez a képesség azonban a hő kamerában valójában nagyon értékes lehet. A látható (digitális) képpel rendelkező infravörös kamerák az infravörös és látható kép keverésének képességét nyújtják. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a potenciális problémák gyors helymeghatározását és azonosítását.
Lényegében ez azt jelenti, hogy a kamera összekeveri egymással a két képet, pixelről pixelre, egyetlen kijelzőben, megkönnyítve ezzel egy hőmérsékleti probléma forrásának észrevételét.
A Fluke Corporation szabadalmaztatta az IR-Fusion eljárást a hordozható, kézben tartott hők ép készítők jellemzőjeként, amely lehetővé teszi egy digitális fénykép és egy infravörös kép egyidejű, automatikus elfogását…. TOVÁBB

MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TERMOGRÁFIÁRÓL

A termográfia olyan értékes technika, ami jelentős hatással lehet a hibakeresés
és karbantartás termelékenységére. Ha érzékelni tud egy hibát, mielőtt az
vészhelyzetet teremtene, munkája sokkal könnyebb lesz. Idejét és anyagi
forrásait az azokat legjobban igénylő területekre koncentrálhatja és megelőzéssel
működésben tarthatja rendszereit…. TOVÁBB

  1. Az épület üzemeltetése közben előforduló hibák többsége hőmérsékletváltozással jár. Gondoljunk csak a falak, mennyezetek vizesedésére, a villamos kapcsolószekrények kontakthibáira…
  1. Központi fűtés a légbuborékok miatt nem mindenhol működik, vagy a nyílászárok rossz szigetelése miatt komoly hő veszteség keletkezik és gyakorlatilag az utcát fűtjük. 
  1. Ezeket a hibákat nem egyszerű időben felfedezni.  Ezért aztán a beázások…TOVÁBB

Az energia spórolási lehetőség megtalálása

Energia spórolás lehetőségének felderítésére a legjobb helyszín a karbantartás részleg. Az energia felhasználás gazdaságosságát a karbantartási tervekben kell rögzíteni. A karbantartás       során csúcs állapotban kell tartani ezeket a készülékeket. Ha a hőkamerás felülvizsgálat nem…. TOVÁBB

  • a szivárgási helyek és füstgáz visszatorlódás megbízható kimutatása egy műszerrel
  • beállítható riasztási értékek
  • optikai riasztás a szenzoron és műszer kijelzőjén
  • akusztikus riasztás és vibrációs jelzés a műszeren
  • erős lítium ion akku, tölthető a mini USB csatlakozón

A szigetelési ellenállás mérése A tekercsek megfelelőségi vizsgálatot és szigetelésen keletkezett hibákat Szigetelési vizsgálattal tudjuk megmérni. A mérés során a készülékünk egy ismert- mondjuk 1.000 V-ot generál és megméri a szigetelésen keresztül szivárgó áramot. Ebből kalkulálja ki a szigetelési ellenállást. Így fedezi fel hogy a fázis-és fázis illetve fázis- és földelési vezeték között mekkora az ellenállás.
A kezdeti szigetelési ellenállás egy készülék első bekapcsolásakor lehet akár1.000 MOhm is. Ez az érték gyorsan lecsökkenheti a magas működési hőmérséklet. A fentiek miatt a szigetelési ellenállást gyakran kell ellenőrizni. Nagyon fontos! Mielőtt megkezdi, a szigetelési ellenállásmérést a mérendő készüléket le kell választani a működő rendszerről… TOVÁBB

Az új FlukeTi450 SF6 – al egyaránt készíthetők infravörös és SF6 gáz képek. Könnyen válthatunk terepen infravörösből gáz módba. És ami a legjobb, megfizethető az ára.
• Ellenőrizzük a javításokat és dokumentáljuk a gáz kibocsátást.
• Optimalizáljuk a képeket, végezzünk analítikát, készítsünk jegyzőkönyvet.
• Tartalmaz mindent, amire szükség van: 2x telefoto lencse, HDMI okulár, tartóállvány, robusztus hord táska és egyebek.
Bemutatjuk az első gázszivárgás mérő/infravörös kamerát a Fluke-tól. Két eszköz egyben megfizethető áron…. TOVÁBB

Út a jövőbe a Brabender extrudálási technológiával

Az extrudált termékek jövőbe mutató és piaci sikereket ígérő lehetőségek körébe tartoznak az élelmiszer és állateledel területén megvalósítható innovációk számára. Snack-ek, reggeli gabonafélék, édességek és állateledelek, hogy
csak néhány példát említsünk az extrudált termékek közül, melyek labor körülmények között vizsgálhatók. Különböző formájú, színű és ízű….. TOVÁBB

A Tower Line egy kutatás-fejlesztésben, gyártásban, kalibrálásban és karbantartásban történő ipari
felhasználásra szánt rugalmas villamos munkaállomás. Nagyszerű választás oktató laboratóriumok
számára szakközépiskolákban és a felsőfokú oktatásban.. …. TOVÁBB

Védi a készülékeket, vezeték nélküli átvitellel megosztja a mérési
eredményeket, egyetlen érintésre hét vizsgálatot végez
A Fluke 1664 FC univerzális érintésvédelmi műszer az egyetlen, mely „szigetelési
elővizsgálatot” végez. Ha a műszer azt érzékeli, hogy a vizsgált rendszerhez készülék
csatlakozik, akkor megállítja a szigetelési ellenállás vizsgálatot, hogy elkerülje az esetleges
készülékkárosodást. A 1664 FC Fluke Connect®
szolgáltatást is nyújt, mellyel a mérési
eredmények elküldhetők mobil telefonra és másokkal való együttműködést tesz lehetővé. Az Auto Test egyetlen gombnyomásra hét vizsgálatot hajt végre csökkentve ezzel a kézi
csatlakozások és az esetleges hibák számát….. TOVÁBB

Mialatt bárkiben, aki villamos területen dolgozik, hamar kialakul egy egészséges tisztelet minden iránt, ami feszültség alatt állhat, még a legjobbak is elkövethetnek rájuk nem jellemző hibákat, ha sürget az idő. …. TOVÁBB

Gyorsabban lehet dolgozni
A FLUKE Connect alkalmazás segít a rutin karbantartási feladatok és az egyes problémákat gyorsabban megoldani, méghozzá sokkal gyorsabban mint előtte bármikor. Összegyűjti és megosztja a készülékek adatait anélkül, hogy el kellene hagyni a mérés helyszínét A hibaelhárítás messziről is elvégezhető méréssel és videóval. Biztonságos tárolás, hozzáférés minden képhez és adathoz. A FLUKE Connect lehetővé teszi ezt a mobil használatával bárhol és bármikor….. TOVÁBB

Ipari karbantartók, ingatlan karbantartók,kereskedelmi
karbantartók, és szerződéses karbantartók különösen érdeklődnek
a FLUKE termékek iránt amikben van FLUKE Connect applikáció… TOVÁBB

Az EKG (Elektro-Kardiographie) szívbetegségek vizsgálatához való első alkalmazása a brit A.D. Waller
nevéhez fűződik. A feltaláló nem fűzött túlzott reményeket az eljárás széleskörű elterjedéséhez, de tévedett:13 évvel később az orvosi Nobel díjat a holland W. Einthoven azért kapta, mert az eszközt máig is használatos nélkülözhetetlen klinikai regisztráló készülékké fejlesztette.
Az Einthoven féle regisztrálás (un. három vezetékes rendszer) a két csuklóra ill. a mellkasra erősített elektróda közötti feszültség különbséget használja az EKG hullám létrehozásához, a harmadik (a bokára erősített) elektróda képezi az emberi test és a regisztráló eszköz (oszcilloszkóp) közös földpontját…. TOVÁBB

A reológia témaköre fontos szerepet játszik malmokban és sütödékben.
A malom-és sütőiparban az árú átvételnél, a különböző gyártási folyamatoknál és a végterméknél végzett minőségellenőrzés az egyre nehezebbé váló verseny közepette fokozottan középpontba kerül. A követelmények és minőség tekintetében gyakran igen vevőspecifikus végtermék ellenőrzése céljából a liszteket az anyagösszetételen túlmenően különböző reológiai vizsgálatoknak vetik alá. Annak érdekében, hogy az alapanyag- és a végtermékgyártók ezeknek a feladatoknak optimálisan eleget tehessenek, az eltelt évtizedekben a Brabender® cég megfelelő laboratóriumi készülékek segítségével számos vizsgálati módszert fejlesztett ki…. TOVÁBB

Olyan, mint egy asztali oszcilloszkóp, csak kisebb és jobb

A PicoScope 2200A sorozatú oszcilloszkópok egy modern és hordozható alternatívát kínálnak a nagyméretű asztali műszerek helyett. Így egy 200 MHZ-es, 1GS/s mintavételű eszközt könnyen elhelyezhetünk a laptop táskában. Tökéletes megoldás a helyszínekre kiszálló mérnökök számára, ideális alkalmazások széles körére, beleértve a tervezést, vizsgálatot, oktatást, szervizelést, monitorozást, hibakeresést és javítást… TOVÁBB

1. Kompakt és hordozható egység
Pár műszer funkciót egy egységbe integrálva a PC szkópok sokkal jobban használhatóak, mint
a hagyományos műszerek. Amikor laptoppal együtt használjuk őket akkor egy komplett
elektromos laboratóriumot hozhatunk – vihetünk egyetlen laptopnagyságú táskában… TOVÁBB

Sok műszaki embernek gondot jelent, ha új oszcilloszkópot kell vásárolni. Számtalan különböző modell
kapható, különböző áron és különböző technikai adatokkal. Mi ilyenkor a teendő? Ne sajnálja rá az
időt, vegye fontolóra a következő szempontokat…. TOVÁBB

Nagyon sok partnerünk kérdezi, hogy a tőlünk vagy más cégtől vásárolt és kalibrált
vagy hitelesített mérőműszerének meddig érvényes a kalibrálása / hitelesítése?
Erre legjobb választ a vonatkozó szabályok adják meg vagy a saját cégünk
minőségbiztosítási rendszere.
127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 6. § (2): „A kötelező
hitelesítésű mérőeszközök felsorolását és a hitelesítés
érvénytartamát e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A
hitelesítés érvényességi időtartamát a mérésügyi szerv (a volt
OMH, jelenleg MKEH) a mérőeszköz használati körülményeire
tekintettel, indokolt esetben a 2. számú mellékletben
előírtaktól eltérően is meghatározhatja.”…. TOVÁBB

A teljesítménytényező a mindennapi gyakorlatban kifejezi
a ténylegesen felhasznált (hatásos) villamos energia és
az áramszolgáltatónál jelentkező látszólagos villamos energia
igény arányát. Szűkebb értelemben a teljesítménytényezőt csak az alap frekvenciára vonatkoztatják, erre használjuk a cos φ megjelölést (angolul: DPF: displacement factor), tágabb
értelemben a látszólagos teljesítménybe beleszámítják
a felharmónikusok és zajok okozta veszteséget is ( angolul:
power factor)…. TOVÁBB

A villamos motorok természetüknél fogva egyaránt tekinthetők villamos és
mechanikus szerkezeteknek. Kezdjük a villamos jelleggel.
Feladatuk a villamosenergia kívánt irányú és sebességű nyomatékká való
átalakítása. A nehéziparban mind az AC, mind a DC motorok
megtalálhatók. Ezen iparágon kívül azonban a szokásos háromfázisú AC a
szinkron motor használata világszerte általános. A nehezebb iparágakban a
motor terhelések képezik a tevékenység gerincét… TOVÁBB

A keménység az anyag azon tulajdonsága, amely megadja az adott anyag ellenállási
képességét egy keményebb tárgy behatolásával szemben.
A keménység mérése:
A keménység nem egy valódi, precíz definícióval leírható anyagjellemzõ.
A keménység mértéke valamely megadott eljárással nyert eredmény.
Az anyagok keménysége sokáig karcolással vagy vágással szembeni ellenállással volt
vizsgálva, például A anyagot megkarcolja B anyag, de C anyag nem. Esetleg az A anyagot
alig karcolja meg B anyag, míg C anyag mély karcot ejt rajta. Ez a relatív keménységmérés
ma is használatos ásványi anyagok vizsgálata esetén, ahol az eredményt mint Mohs
keménység kapjuk, ami aszerint rangsorolja az anyagokat, hogy mivel karcolhatóak….. TOVÁBB


A szennyezett hálózat tönkreteszi az elektronikus eszközöket, ami komoly gondot jelent mindenki számára, aki elektronikával foglalkozik. Vannak megoldások, amelyekkel közvetlenül kezelhetjük a problémát, a legtöbb
esetben azonban a teljes villamos infrastruktúrával kell foglalkoznunk. Ehhez figyelembe kell vennünk
elektronikánk és a villamos infrastruktúra tartománya közötti
kapcsolatot. Ha elektronika a területünk, akkor aligha van
ráhatásunk arra, ami az erősáramú oldalon történik. De segíthetünk a hálózatminőségi problémák gyors
megoldásában azoknak, akiknek rálátásuk van a hálózati oldalra.
Ne hagyatkozzunk egyszerű feszültség- és árammérésre a
hálózatminőség vizsgálatakor. Fontos, hogy több megközelítésben ellenőrizzük a hálózati oldalt:
feszültségminőség, terhelés, felharmónikus tartalom és földelés… TOVÁBB