Hogyan fokozhatja a biztonságot az infravörös vizsgálat

A  hőkamerák segíthetnek a veszélyhelyzetek csökkentésében és egyes esetekben szükségtelenné teszik a forró környezetben való munkavégzést azzal, hogy lehetőséget adnak a szakemberek számára biztonságos távolságból történő berendezés- és folyamatellenőrzésre, anélkül, hogy a vizsgált tárgyat meg kellene érinteniük. Ez különösen a villamos ipar, a folyamatszabályozás és épületvizsgálat területén való alkalmazásoknál jelent segítséget.

Villamos rendszerek vizsgálata

 A villamos rendszerek vizsgálata általában feszültség alatt végzett tevékenységet jelent. Az egyik legnagyobb veszélyforrást – különösen 480 V-nál nagyobb feszültségű rendszerekben – a tokozás megnyitása jelenti. Ilyenkor létrejöhet egy fázisok közötti, vagy fázis és föld közötti ívhúzás, ami rendkívül magas hőmérsékletű kisülés (akár 20000 0C is lehet). Infravörös kamerával végzett vizsgálat csökkentheti az ívhúzás veszélyét és növelheti a munka hatékonyságát az alábbiak szerint:

 

  • Lehetővé teszi a berendezés vizsgálatát az ívhúzás zónáján kívül.
  • Szükségtelenné teszi a burkolat megbontását azáltal, hogy berendezés pontos pásztázását egy infra sugárzás számára átlátszó ablakon, vagy az ajtón, vagy a házon lévő megfigyelő nyíláson keresztül végezzük
  • A céltárgytól való távolság növelésével csökken a viselendő személyi védő felszerelés mennyisége és a vonatkozó szabvány követelmények száma.
Fluke Ti450 SF6

Potenciálisan robbanásveszélyes környezetek

Különösen veszélyesek azok az ipari környezetek, ahol gázok, por, vagy gőz robbanásveszélyes gyúlékony keveréke van jelen. Ilyenek a petrokémiai feldolgozók, olaj fúrótornyok és finomítók, és a csővezetékek. A leginkább magától értetődő módja a robbanásveszély csökkentésének, ha nem megyünk ezek közelébe. Mivel ez nem mindig lehetséges, van arra mód, hogy a szükséges információt biztonságos távolságból, egy infravörös kamerával pásztázva szerezzük meg. A kamerának megfelelő felbontással és távolság – mért felület (spot) átmérő aránnyal kell rendelkeznie. Egyes esetekben szükség lehet 2x-es, vagy 4x-es teleobjektívre, hogy a részleteket is lássuk a biztonságos távolságból. Azon túlmenően, hogy szakembereket távol tartjuk a veszélyzónáktól a nagy távolságból történő szkenneléssel megtakarítunk sok járkálást és olyan területeket tudunk megvizsgálni, ahova a termelés leállítása nélkül nem is tudnánk elég közel kerülni.

Épületvizsgálat termográfia

Teleobjektív lencsével ellátott infravörös kamera használatával elkerülhetjük, hogy fel kelljen mászni egy raktár, vagy gyár tetőgerendái közé a falak, mennyezet, vagy légcsatorna vizsgálatához. Nagy látószögű, vagy standard lencsével nagy tetőfelületeket tudunk gyorsan megvizsgálni egyazon helyzetből, és el tudjuk kerülni, hogy túl közel kelljen mennünk a tető széléhez, vagy, hogy túl sokat mozogjunk egy meggyengült szerkezeten. Ilyen módon el tudjuk kerülni a lezuhanás veszélyt és megkönnyítjük a vizsgálatot.

Kérjen ajánlatot!

YouTube