Covid 19: Hőmérsékletmérés érintésmentesen

LÁZSZŰRÉS: HŐKÉPALKOTÓ ÉS ÉRINTÉSMENTES ESZKÖZÖK

2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a COVID-19 globális fejleményeinek értékeléséért felelős, általános járványként jellemezte a járványt¹. 2020. március 31-én a jelentések szerint a járvány több mint 179 országot érintett, világszerte több mint 823 000 esetet igazoltak 2.

A WHO magabiztosan írja, hogy „minden ország még megváltoztathatja a járvány lefolyását”, és a vírus elnyomása és visszaszorítása érdekében azt tanácsolja az országoknak, hogy tegyenek intézkedéseket „az észlelésre, tesztelésre, kezelésre, elkülönítésre, felkutatásra és a lakosság mozgósítására válaszul a globális vészhelyzetre.

Mivel a termikus képalkotó technológia megbízhatóan képes megmutatni a testhőmérséklet finom különbségeit, nem meglepő, hogy ilyen jellegű termékeket alkalmaznak globálisan, hogy segítsék a frontvonalat a COVID-19 elleni küzdelemben.  A gyártók így kénytelenek voltak fokozni a termelést a globális kereslet kielégítése érdekében.

Tehát hogyan segíthet a hőképalkotás a harcban? Habár a hőkezelő termékeket soha nem szabad olyan betegség diagnosztizálásához használni, mint például a COVID-19, ezek létfontosságúak a magasabb testhőmérsékletűek kiszűrésében, hogy orvosilag kiértékelhetők legyenek. Noha a szokásos kontakthőmérő ugyanazt az információt szolgáltathatja, nagyon fontos megérteni a hőkamerával történő szűrés előnyeit, különösen a jelenlegi járvány során, ahol kerülni kell a test-test érintkezést:

  • Érintés nélküli szűrővizsgálatok, amelyek megfelelnek a szociális távolságtartási protokollnak
  • Gyors hőmérsékleti mérések, egyes rendszerek óránként akár 2400 ember szűrésére is képesek
  • Gyors és egyértelmű megy / nem megy riasztás
  • Pontos testhőmérséklet-mérés
  • Egyszerű használat   

És hogyan működnek? Ez az alkalmazott rendszertől függ. Egyes termékeket kézi használatra terveztek az alany hőmérsékletének leolvasása érdekében, míg más termékeket állványra szerelésre terveztek távértékelés céljából. A fejlettebb rendszerek akár távolról is képesek egyszerre több embert is szűrni – azonban az infravörös hőmérővel vagy a hőkamerával történő hőmérsékletmérés elve minden esetben ugyanaz; és ez az emisszió képesség elvén alapszik.

Anélkül, hogy mélyebben foglalkoznánk az emisszió képességgel, hasznos annyit tudni erről az elvről, hogy megértsük, hogyan működik a hőkamera a testhőmérséklet szűrésében. Nagyon egyszerűen fogalmazva: az emissziós képesség annak a mértéke, hogy az anyag mennyire hatékonyan bocsát ki hősugárzást, 0-tól 1-ig terjedő skálán. A fényvisszaverő tárgyak, például az alumíniumfólia emissziós értéke nagyon alacsony (kb. 0,03), míg az emberi bőr emissziós értéke magasabb (0,97 körül). Az infravörös hőmérő vagy a hőkamera meg tudja mérni a tárgyból kibocsátott hősugárzást, és végül hőmérséklet-leolvasást, hőképet vagy mindkettőt szolgáltat.

Milyen termékek állnak rendelkezésre azok kiszűrésére, akiknek esetleg magasabb a testhőmérséklete? A GLOBAL FOCUS Kft.  szoros munkakapcsolatokat alakított ki olyan hőképalkotó gyártókkal, mint a FLIR, a FLUKE, a Seek Thermal, a Fotric és az Extech Instruments az elmúlt 15 évben. Ezek a kapcsolatok lehetővé teszik számunkra, hogy a bevezessük a legújabb hőképalkotó technológiákat az Egyesült Királyságban és egyes esetekben a távolabbi piacon is. A jelenlegi járványra való tekintettel létfontosságú szerepet töltünk be az egyének gyors kiszűrésére alkalmas berendezések szállításában olyan fejlettebb rendszerek számára, amelyeket több ember egyidejű átvizsgálására fejlesztettek ki. 

Érintés nélküli infravörös hőmérők

Az olyan termékek, mint az Extech IR200 és a TM300 érintés nélküli infravörös homlokhőmérők , hatékony eszközök az otthon vagy a munkahelyi környezetben élők átvizsgálására, de hasonlóképpen jelenleg is forgalmazzák és elsőbbséget élveznek az orvosi és a kulcsfontosságú dolgozók számára.

Érintés nélküli infravörös hőmérők használata egyszerű, a képernyőn ‘Hi / Lo’ jelzéssel állapíthatjuk meg, hogy a vizsgált testhőmérséklet túl magas vagy alacsony. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a hőmérőket ideális esetben csak a megfelelő felhasználói kézikönyvekben meghatározott környezeti feltételek mellett szabad használni. A felhasználónak figyelembe kell vennie a társadalmi távolságtartási irányelveket is, amikor másokat érintés nélküli IR hőmérővel szűr.

Előnyök:

  • Alacsony költségű
  • Könnyen kezelhető
  • A hőmérséklet egyértelmű jelzése

 

Hátrányok:

  • Beltéri használat előnyösen speciális körülmények között, a pontos mérés érdekében
  • Nincs vizuális hőkép
  • Nem képes távolról szűrni, és potenciálisan fertőzésnek teheti ki a felhasználót

Kézi hőkamerák

A hőkamerák pontosabb szűrési intézkedéseket biztosítanak, mint egy érintés nélküli infravörös hőmérő, ugyanakkor tiszta hőképet nyújtanak a vizsgált alanyról. A két legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni bármelyik hőkamera kiválasztásakor, az a felbontás és a hőérzékenység. A termikus felbontás azt ábrázolja, mennyire lesz „tiszta” a hőkép, mivel ez végül meghatározza, hogy a kamera hány hőérzékelővel rendelkezik. Például egy 160×120-as típusnak összesen 19 200 detektora van; egy nagyobb felbontású kamera, például egy 320×240-es típus, összesen 76 800 detektorral rendelkezik. A második szempont, amelyet figyelembe kell venni, az a hőérzékenység, vagy az, hogy milyen kicsi hőmérséklet-különbséget tud érzékelni a kamera. Például egy 100mK hőérzékenységű kamera csak 0,1 C-ig észleli a változásokat, míg egy 50mK hőérzékenységű kamera 0,050C-ig.

Ha kifejezetten lázszűréshez választunk egy kézi hőkamerát, fontos olyan modellt választani, amely elég nagy felbontást kínál, ugyanakkor a lehető legnagyobb hőérzékenységgel rendelkezik. A FLIR láz szűrésre alkalmas kézi típusai ( E53 , E75 , E85 és E95 ) 240×180 felbontással indul (43.200 detektor) és 30mk (0.03 Celsius) hőmérsékleti érzékenységgel indul. Ezek a modellek már tartalmazzák a „Túlzott testhőmérséklet” vagy az „EBT” módot, amely egy gondosan kidolgozott, pontos algoritmus segítségével automatikusan azonosítja azokat, akiknél a láz tünetei fennállnak, és amelynek teljes USA FDA jóváhagyása van.

Az „EBT” módban , amit a FLIR modellek használnak, a felhasználó úgy programozhatja a kamerát, hogy egy bizonyos tartomány feletti és alatti hőmérséklet más színű legyen – ez egyszerű, de hatékony módszer a rendellenes testhőmérsékletű alanyok kiszűrésére szolgál.  Minden hőkamera gyenge fényviszonyok és éjszakai körülmények között is használható.

Előnyök:

  • Könnyen kezelhető
  • Tiszta hőképek
  • A testhőmérséklet nagyon egyértelmű jelzései
  • Gyenge fény / éjszakai körülmények között használható

Hátrányok:

  • Egyes modellek megkövetelhetik a termográfia alapelveinek megismerését annak biztosítása érdekében, hogy a fényképezőgépet megfelelően beállítsák lázszűrésre
  • Lassú szűrési módszer
  • Néhány modell drága lehet
  • Nincs állványtartó távoli szűréshez, amely potenciálisan fertőzésnek teheti ki a felhasználót

Állványra szerelt hőkamerák – távoli szűrés

Állványra szerelt hő kamera használata lázvizsgálathoz lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy elhatárolódjon a lehetséges fertőzésforrásoktól. A felállítás általában állványra szerelt hőkamerát tartalmaz, amelynek video kimenete egy monotort táplál, amely az átvilágítottaktól biztonságos távolságban helyezkedik el. Ezek a rendszerek tökéletesen alkalmazhatók

az irodában, szupermarketekben, alacsony gyalogos forgalmú tömegközlekedési terminálokban és akár orvosi központokba / kórházak bejáratánális. is.

Míg a FLIR féle állványra szerelt hőkamerák ( T530 , T540 , T840 , T860),  ahogy már korábban említettük, az amerikai FDA EBT rendszert használják, Seek Thermal-nak is van egy ragyogó out-of-the-box megoldása a Seek Scan termékben. A Seek Scan rendszert nagyon pontos bőrhőmérséklet-mérések biztosítására tervezték, a szociális távolságtartási protokollok betartása mellett is. Mégis a legfőbb előny abban rejlik, hogy mennyire könnyű felépíteni és használni a rendszerüket; Seek Thermal azt állítja, hogy a rendszerük perceken belül működőképes, kevés betanítással, vagy a nélkül..

Míg a FLIR firmware-jébe telepített EBT algoritmus nagyon pontos testhőmérséklet-mérést tesz lehetővé, a Seek Thermal termékének legegyszerűbb  megoldása az, hogy a készletbe fix hőforrást tartalmaz (ez a mértalany mellett állna), ezáltal lehetővé téve hogy a Seek Scan sokkal nagyobb pontosságú szűréstt készítsen, mint egy szokásos hőkamera. Vitathatatlanul ez az egyszerű, de hatékony megközelítés tagadja a drága algoritmus kifejlesztéséhez fordított időt, ezért a Seek Thermal Seek Scan viszonylag alacsony költségek mellett kínál ilyen kaliberű rendszereket.

 

Előnyök:

  • Távoli szűrés, a felhasználó biztonságban van a fertőzéstől
  • Nagyon egyértelmű biztonságos / nem biztonságos jelzés
  • Egyes rendszerek rendkívül könnyen használhatók, kevés képzéssel, vagy anélkül          
  • A testhőmérséklet nagyon egyértelmű jelzései
  • Gyenge fény / éjszakai körülmények között használható

Hátrányok:

  • Egyes modellek megkövetelhetik a termográfia alapelveinek megismerését annak           biztosítása érdekében, hogy a fényképezőgépet megfelelően beállítsák lázszűrésre
  • Meglehetősen lassú vetítési idő – egy ember be, egy ember ki
  • Néhány modell drága lehet

Állványra szerelt hőkamerák – gyors távszűrés

Amíg a tipikus távoli szűrőrendszerek megkövetelik az egyénektől, hogy hagyják abba a gyaloglást és tartósan álljanak meg a szűrőrendszer előtt elemzés céljából, a Fotric F226B lázszűrő rendszer lehetővé teszi a pontos szűrést anélkül, hogy megszakítaná a gyalogos

forgalmat. Ez tökéletes megoldást jelent a rendellenes testhőmérséklet kimutatására a gyors személymozgási helyeken, például a repülőtéri terminálokon, kórházakban, iskolákban, kormányzati ügynökségekben és gyárakban.

Lényegében a Fotric F226B ugyanazt a beállítást használja, mint a FLIR állványra szerelt hőkamerái, vagyis egy állványra szerelt hőkamera, amelynek video kimeneti jele egy távoli monitort táplál, amely biztonságos távolságra van a pásztázottaktól. A különbség azonban abban mutatkozik meg, hogy az F226B miként végzi a szűrést.

Tipikus kétcsatornás szűrési helyzetben a 226B 3 másodpercenként akár két embert is képes beolvasni 3 sec-ként, átlagosan percenként 40 testet és óránként 2400 -at. Ha a csatornákon a járási sebességet kissé megnövelik, a szkenner hihetetlenül 3600 embert képes elemezni óránként. Míg más szűrőrendszereknek egyidejűleg egy témát kell beolvasniuk, a Fotric 226B azon képessége, hogy két arcot egyszerre szkenneljen szünet vagy képfagyás nélkül, csökkenti a szűrés elvégzéséhez szükséges időt, miközben a sorok a lehető legkisebbek.

 

Előnyök:

  • Távoli szűrés, a felhasználó biztonságban van a fertőzéstől
  • Nagyon gyors szűrési módszer
  • Nagyon egyértelmű biztonságos / nem biztonságos jelzés

 

  • Rendkívül könnyen használható, kevés edzés nélkül
  • A testhőmérséklet nagyon egyértelmű jelzései
  • Gyenge fény / éjszakai körülmények között használható

 
Bármi legyen is a követelménye a lázszűrésre ezekben a nehéz időkben, a GLOBAL FOCUS  Kft. segíteni fog. Sikeresen működünk távolról is, miközben a telephelyünkön betartjuk a legújabb egészségügyi irányelveket.
Munkatársaink tapasztalt  szakemberek, akiknek közel 50 éves kollektív tapasztalata van a területen, és felajánlhatják útmutatásukat az Ön környezetének megfelelő rendszerben. Ne habozzon, hívja értékesítési csapatunkat a 36-1-48-11-231  telefonszámon, vagy küldje el érdeklődését  az info@globalfocus.hu email címre.

Kérjen ajánlatot!

YouTube