Fluke 1730 sorozat- A teljesítménytényezőről

A teljesítménytényező a mindennapi gyakorlatban kifejezi a ténylegesen felhasznált (hatásos) villamos energia és az áramszolgáltatónál jelentkező látszólagos villamos energia igény arányát. Szűkebb értelemben a teljesítménytényezőt csak az alap frekvenciára vonatkoztatják, erre használjuk a cos φ megjelölést (angolul: DPF: displacement factor), tágabb értelemben a látszólagos teljesítménybe beleszámítják a felharmónikusok és zajok okozta veszteséget is (angolul: power factor).

Bizonyos érték (ez áramszolgáltatóként változó) alatt a hatásos energiához képest a megnövekedett előállítási és szállítási

költségei miatt a szolgáltató „bünteti a rossz cos φ-t”. Az érték 1,0 alá csökkenéséért nagyobb részben az un. reaktív (induktív és kapacitív) terhelések (pl. villamos motorok, transzformátorok és világítási berendezések) felelősek. Hozzájárulnak a tényező romlásához az egyes terhelések (pl. a kapcsolóüzemű tápok) által a hálózatba visszatáplált felharmónikus áramok, melyek frekvenciája a hálózati frekvencia egész számú többszöröse. Mivel az eltérő frekvenciák csak az áramban jelennek meg, a feszültségben nem, ezek az áram felharmónikusok nem használhatók semmire, viszont jelentős károkat okozhatnak a teljesítménytényező csökkentésével és (különösen a páratlan rendűek) a nullavezető túlterhelésével. Mindezek alapján rendkívül fontos szerepe van egy létesítményben (ipari, vagy kereskedelmi fogyasztóknál) a kW/ kVA arány monitorozásának és a szükséges fejlesztések mielőbbi végrehajtásának.

Mit tehetünk a teljesítménytényező javítása érdekében?

Első lépésként a megfigyelni kívánt mennyiségek folyamatos méréséhez szükséges műszereket kell beszerezni. A FLUKE rendelkezik az összes eszközzel, ami egy- és háromfázisú rendszerek látszólagos-, hatásos- és meddő (reaktív) teljesítmény- és fogyasztás értékeit, a teljesítménytényezőt és a felharmónikus tartalmat méri és/vagy rögzíti.

Egy adott időtartamra (pl.30 nap) vonatkozó értékek rögzítéséhez kiválóan alkalmas a Fluke 1735 teljesítményregisztráló. Ezen kívül bármely egyszerűbb Fluke hálózatminőség vizsgáló műszerrel is szerezhetünk információkat, melyek alapján meghatározhatjuk a teljesítménytényező növeléséhez és így a költségek csökkentéséhez szükséges lépéseket.

Kérjen ajánlatot!

YouTube