Tud majd együtt dolgozni a Pico oszcilloszkópom, vagy adatgyűjtőm egy USB C-típusú porttal

Igen!  Használhatja bármelyik Pico oszcilloszkópot, vagy adatgyűjtőt egy USB C-típusú porttal. Csatlakoztassa az  oszcilloszkóppal együtt szállított, kék színű Pico USB kábelt a Pico TA285  USB Type-C Standard A (anya) adapteren keresztül.

Nem született minden adapter és kábel egyenlőnek!

A tesztelés során megfigyeltük, hogy a kábel és adapter gyártók helytelenül rendre megrövidítik a kábel földelő árnyékolását a táplálás visszatérő vezetékének mindkét végén a vonal ellenállás kellően alacsony értéken való tartásához és ,hogy a 3 A névleges áram elérhető legyen. Ez műszereinknél problémát vet fel. Az árnyékolás és a földelés megrövidítése a visszatérő táp mindkét végén létrehoz egy kis potenciált (a kábelen átfolyó áramnak köszönhetően) a PC port földje és a szkóp BNC-je között. Ez azt jelenti, hogy valaminek a mérésekor, ami összefügg a port földjével, feszültség eltolás léphet fel. Ezért itt a Pico Technology-nál bevizsgáltunk és specifikáltunk egy adaptert a Pico Scope-okkal való használatra, hogy biztosítsuk a minőség fenntartását és a mérés sérthetetlenségét megőrizzük.

 

Ezért is kötelező az együtt szállított Pico kék USB kábel használata, melynél nincs megrövidítve az árnyékolás mindkét végen.

USB kommunikációs protokollfejlesztések

Amikor az USB kommunikációs szabvány legutóbbi változata, az USB 3.1 megjelent 2013-ban, felváltva az USB 3.0-t, akkor az inkább egy gyakorlatnak tűnt, mely kaput kíván nyitni az elkövetkező változatoknak, köztük a több utas adat vonalaknak. Az USB 3.0 gyakorlatilag azonos az USB 3.1 első generációval, mindkettő 5 Gb/s maximális átvitelű volt, ami SuperSpeed (SS) –ként ismertünk. A gyorsabb, második generációs USB 3.1, ami szintén ma is kapható kétszeres,10 Gb/s adatsebességgel SuperSpeed Plus (SS+)- ként ismert.

Szabad tér az USB csatlakozók és kábelek fejlesztéséhez

Míg az USB 3.0/3.1 meghatározta az USB szabvány adatátviteli sebesség területén nagyon szükséges fejlesztéseit, ezután szükségessé vált a csatlakozókkal és tápellátással kapcsolatos hozzáállás újragondolása. A létező és öröklött csatlakozások a gazdától az USB eszközig zavarba ejtő mennyiségű dugótól dugóig kombinációban kaphatók, beleértve a Standard-A és B csatlakozókat, Mini-A és B, Mikro -A és B és legutóbb a C típust. Mindegyik kapható USB 2.0 és USB 3.1 kommunikációs standard szerinti kivitelben bár nem mind támogatják az SS és SS+ kommunikációkat.

USB C típus: mi ez az egész felhajtás ?

A C- típus jövője íróasztalunk rendbetételéről szól, és ha Önnek annyi eszköze van, mint nekünk akkor a rendbetétel az életünkre is vonatkozik! A töltés, SS+ adatátvitel és táplálás egy kábelben való kombinálásával a C-típus ígérete, hogy ez lesz az egyetlen interfész kábel és csatlakozó, amire szüksége lesz telefonhoz, monitorhoz, laptophoz és perifériákhoz, komolyan egyszerűsítve az interfészt és a táplálás csatlakoztathatóságát. Elegendően kompakt ahhoz, hogy gyorsítsa a fogyasztói elektronika miniatürizálását, fenntartva bizonyos mértékű robusztusságot az ipari felhasználáshoz. Pillanatnyilag azonban azt kell mondanunk, hogy messze vagyunk még attól, hogy a C-típus legyen az egyetlen kábel/csatlakozó megoldás az asztalon. Egyelőre hagyományos USB eszközeinket akarjuk C-típusú portokhoz csatlakoztatni, ehhez várjuk, hogy a piacon megjelenjen az adapterek bőséges kínálata.

A C-típus nem definiál kommunikációs, vagy protokoll szabványt. Ez csupán egy kábel/csatlakozó fizikai eszköz.

A C típusú USB kulcsfontosságú előnyei

A C típusú USB kábelek a következő jelentős előnyökkel rendelkeznek elődeikhez képest

  • A C típus a kábel mindkét végén ugyanazt a megfordítható csatlakozót használja, minimalizálva ezzel a felhasználó kábel iránnyal kapcsolatos kétségeit.
  • A C típusú csatlakozó új kialakítású. Egyszerre karcsú és robusztus, szükségtelenné téve a háromféle kivitelt (standard,, mini és mikro).
  • A C típusú kábelekre vonatkozó egyetlen szabványosított követelmény a minimum 3 A  terhelhetőség. Ez egy nagy lépés az USB 2.0 500 mA-éhez és az USB 3.1 900 mA-éhez képest. Az elektronikai besorolású kábelek 5 A-ig terhelhetők.
  • A C típus alapú eszközfelismerésbe beletartozik a korábbi csatlakozások támogatása (visszafelé kompatibilis USB 2.0-val és 3.1-el)
  • A Type-C ecosystem rendszerek támogatják a teljes megfelelőségű C típusú eszközöket 100 W-ig USB PD (power delivery) használatával

A szabványon belül néhány kulcsfontosságú terminológia megváltozott. Például a Host és Device definiciók Downward Facing Port DFP) illetve Upward Facing Port (UFP) elnevezést kaptak, támogatva ezzel olyan új jellemzőket, mint készülékérzékelés (device detection) és interfészkonfigurálás egyúttal eltávolítva a zavaró „kábelirány” és „csatlakozó típus” kifejezéseket az USB ecosystem-ből.

C típusú USB teljesítmény lehetőségei

Az összes C típusú kábel és csatlakozó terhelhetősége 20V, 3 A kell, hogy legyen.

A C típus a teljesítményszállítást is támogatja (USB PD) a legfeljebb 100 W teljesítményű és független USB alapú kommunikációk USB eszközeinek táplálásával Az USB PD  CC (konfigurációs csatorna) vonalat használ a teljesítményszállítás intézésére. Az USB PD-vel a tápfeszültség 20 V-ig konfigurálható, Azt követően, hogy a PD eszköz táplálást kért a PD nem szolgáltat 3 A-nél nagyobb áramot a kábel elektronikus beazonosítása nélkül

Megjegyzés: Az USB táplálású PicoScope-ok remekül dolgoznak bármelyik C típusú porttal, függetlenül az USB PD kompatibilitástól.

  1. Táblázat: USB teljesítmény adatok és opciók

Működési mód

Névleges feszültség

Legnagyobb áram

Mejegyzés

USB 2.0

5 V

500 mA

Alapáram, alap specifikáció alapján

USB 3.1

5 V

900 mA

Alapáram, alap specifikáció alapján

USB BC 1.2

5 V

max 1,5 A

Megelőző töltés

USB PD

Konfigurálható

 20 V-ig

Konfigurálható

5 A-ig

Irányvezérlés és teljesítmény szint kezelés

C típusú USB

Áram@ 1,5 A

5 V

1,5 A

Nagyobb teljesítményű eszközöket támogat

C típusú USB

Áram@ 3,0 A

5 V

3 A

Nagyobb teljesítményű eszközöket támogat

Kérjen ajánlatot!

YouTube