Napelem rendszer problémák elhárítása

A napelemes berendezések száma országszerte évről évre gyorsabban növekszik, ami egyre nagyobb keresletet teremt a technikusok iránt, akik tudják, hogyan kell hatékonyan és eredményesen elhárítani a fotovoltaikus (PV) rendszereket.

A hibaelhárítás a professzionális napelemes technikus szaktudásának elengedhetetlen része. Itt a technikus egy Fluke 393 FC PV panel hátulján méri a leolvasást.

A fotovoltaikus rendszer hibaelhárítása általában a rendszer négy részére összpontosít: a PV panelekre, a terhelésre, az inverterre és a kombinálódobozokra.

A szoláris berendezések legtöbb területén a legjobban használható eszköz a Fluke 393 FC CAT III 1500 V szorítómérő. Ez a világ egyetlen CAT III 1500 V besorolású, IP 54 ac/dc bilincsmérője olyan funkciókkal – mint például az egyenáram, az audio polaritás és a vizuális folytonosság –, amelyeket testre szabtak a napelemes alkalmazások tesztelésére és mérésére.

Fluke 393 FC CAT III 1500 V True-rms Clamp Meter iFlex™ rugalmas áramszondával

1. A PV panelek hibaelhárítása

Először ellenőrizze a teljes rendszer teljesítményét az adagolórendszeren vagy az inverteren. A hibaelhárítás megkezdése előtt ellenőrizze és jegyezze fel az inverter bemeneti feszültségét és áramszintjét a tömbről. Valószínűleg a két forgatókönyv egyikével találkozik:

  • A teljes PV rendszer vagy annak egy része leállt vagy nem termel áramot ; ennek oka lehet az inverter problémája.
  • Vagy a PV rendszer teljesítménye kisebb a vártnál; ez a tömbök vagy modulok egyikével kapcsolatos problémához vezethet.

Vezesse ki az egyes leágazó vezetékeket a koncentrátortól hátrafelé. Vizuálisan ellenőrizze a teljes rendszer biztosítékait; állítsa vissza a megszakítókat és a kapcsolókat. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e megszakadt vezetékek és laza vagy piszkos csatlakozások; szükség szerint cserélje ki és tisztítsa meg. Ügyeljen a modulok közötti laza kapcsolatokra. Lehet, hogy lazán dolgoztak, és az érintkezés hiányát okozták.

A kombinálódoboz remek hely lehet a rendszer hibaelhárítására, mert a modulok egyes vezetékei visszakerülnek hozzá. Minden modulnak lehet biztosítéka, amelyet ellenőriznie kell a Fluke 393 FC-vel.

A vezetékezési problémák és a laza csatlakozások azt is okozhatják, hogy a modul túl alacsony feszültséget termel. Ellenőrizze az összes vezetékcsatlakozást. Ha a modul kimenete alacsony, az azt jelentheti, hogy a cellák egy része rossz. Ezek nyomon követhetők a 393 FC segítségével a csatlakozódobozoknál, amíg meg nem találják a tettest.

A Fluke 393 FC hang polaritásra figyelmeztet a Voc tesztelésekor. Ha azt tapasztalja, hogy a polaritás megfordult, az azt jelentheti, hogy a kombinálódobozban lévő más áramkörök véletlenül sorba vannak kapcsolva, ami az inverter maximális bemeneti feszültségét meghaladó feszültséget eredményez.  

A modulokon lévő bármilyen szennyeződés vagy árnyék csökkentheti a teljesítményt. Bár a modulokat általában úgy tervezték, hogy évekig karbantartásmentesek legyenek, előfordulhat, hogy meg kell őket tisztítani. A pollen és a por jelentős problémát jelenthet az ország egyes területein.

2. PV terhelések hibaelhárítása

A PV rendszer épület elektromos terheléseinek működtetésére szolgál; a terhelésekkel kapcsolatos problémák a rendszert is érintik. Az első lépés a Fluke 393 FC terheléskapcsolóinak, biztosítékainak és megszakítóinak ellenőrzése, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelő feszültség van-e a terhelés csatlakozásánál. Ezután a 393 FC segítségével ellenőrizze a biztosítékokat és a megszakítókat. Ha kiolvadt biztosítékokat vagy kioldott megszakítókat talál, keresse meg az okot, és javítsa ki vagy cserélje ki a hibás alkatrészt. Ha a terhelés egy motor, előfordulhat, hogy egy belső hővédő megszakító kioldott, vagy nyitott tekercs van a motorban. Tesztelés céljából csatlakoztasson egy másik terhelést, és ellenőrizze, hogy megfelelően működik-e.

Mint minden elektromos rendszernél, ellenőrizze, hogy nincsenek-e megszakadt vezetékek és laza csatlakozások. Tisztítsa meg az összes szennyezett csatlakozást, és cserélje ki az összes rossz vezetéket. Kikapcsolt állapotban ellenőrizze és javítsa ki a földelési hibákat . Ha valamelyik biztosíték vagy megszakító kiolvad vagy újra kiold, akkor rövidzárlatot kell keresnie és meg kell javítania.

Ha a terhelés továbbra sem működik megfelelően, a Fluke 393 FC segítségével ellenőrizze a rendszer feszültségét a terhelés csatlakozásánál. Lehet, hogy a vezeték mérete túl kicsi, ezért növelni kell. Az is előfordulhat, hogy a terheléshez vezető vezetékek túl hosszúak. Ez a terhelésnél alacsony feszültségként jelenik meg. Ebben az esetben csökkentheti az áramkör terhelését, vagy nagyobb vezetéket húzhat.

3. PV inverterek hibaelhárítása

Valószínűleg minden nap változó sebességű meghajtókkal dolgozik, ezért megszokta az AC és DC teljesítmény ellenőrzését. A fotovoltaikus rendszer invertere is meghibásodhat és problémákat okozhat. Az inverter a fotovoltaikus rendszer egyenáramát váltakozó árammá alakítja át épületben való használatra.

Ha az inverter nem ad megfelelő kimenetet, először ellenőrizze és jegyezze fel az inverter üzemi egyenáramú bemeneti feszültségét és áramszintjét. Az AC oldalon a Fluke 393 FC segítségével ellenőrizze az inverter kimeneti feszültségét és áramszintjét. Sok ilyen rendszer rendelkezik kijelzővel, amely jelzi az inverter és a rendszer teljesítményét. Mivel a 393 FC valódi effektív értéket ad le, a feszültség és az áramerősség segítségével mérheti és rögzítheti a kilowatt (kW) kimenetet. Ha lehetséges, használja az inverter kijelzőjét az aktuális összes kilowattóra (kWh) megjelenítésére. Ezután felírhatja ezt az értéket, és összehasonlíthatja az utolsó ellenőrzés során rögzített értékkel. Az egyenáram oldalon a 393 FC segítségével ellenőrizheti az egyenáramú tápellátást, és elmentheti a leolvasást a telefon Fluke Connect™ alkalmazásába.

Ha az inverter nem állítja elő a megfelelő mennyiségű energiát, számos probléma adódhat – mindezt könnyedén ellenőrizheti a Fluke 393 FC-vel:

  • Kiégett a biztosíték
  • Kioldott megszakító
  • Törött vezetékek

Használja a 393 FC-t az inverter kimeneti AC oldalának mérésére; az inverter terhelése túl nagy áramigényű lehet. A váltakozó áramú feszültséget és frekvenciát mutató kettős kijelzővel meghatározhatja, hogy az inverter váltóáramú kimenete megfelelően működik-e.

Az invertert be lehet kötni a helyi hálózatba. Az inverter váltóáramának kimenete a tömbön lévő szoláris bemenet szintjével ingadozik. Az inverter fenntartja a megfelelő kimeneti feszültséget és fázist a hálózat felé. Bármilyen feszültségprobléma a hálózatból az inverter leállását okozhatja. Ebben az esetben javításért forduljon a közműszolgáltatóhoz.

A Fluke 393 FC CAT III 1500 V-os bilincsmérő hasznos az egyenáram, az AC/DC feszültség és áram mérésére, valamint az inverterek hibaelhárítására.

4. A kombinálódobozok hibaelhárítása

A kombinálódobozok hibaelhárítása során az áramerősség mérése és számítása döntő fontosságú annak megállapításához, hogy a PV-tömbök megfelelően működnek-e. Az egyes tömbök áramának mérése vagy az árammérések kombinálása segít meghatározni, hogy egy cella meghibásodott-e.

A Fluke 393 FC szorítómérő vékonyabb pofakialakítása lehetővé teszi, hogy több vezetéket helyezzen a pofába a kombinált áramméréshez, még szűk vagy zsúfolt helyeken is, mint például az inverterek vagy a kombinálódobozok.

Kérjen ajánlatot!

YouTube