Esettanulmány- A Kenter az elektromos karbantartási ellenőrzéseket a gyors és biztonságos részleges kisülés észlelésével átalakította.

Áttekintés: Kenter Karbantartási ütemtervek kezelése

A Kenter az Alliander, Hollandia legnagyobb hálózatüzemeltetője része. Energiát és innovatív mérési megoldásokat kínál számos vállalkozás számára a kis családi pékségektől a vegyipari multinacionális cégekig, a nagy szoftvercégek tulajdonában lévő adatközpontoktól a globális elektromos járműgyártókig több mint 30 000 ügyfele között.
 
A cég két fő szolgáltatása:
 
  • energiaellátás – együttműködik az ügyfelekkel annak érdekében, hogy középfeszültségű berendezéseik megbízhatóan és biztonságosan működjenek. A Kenter emellett középfeszültségű berendezéseket is telepít, bérel és karbantart.
  • mérési szolgáltatások – A Kenter mérőeszközöket és biztonságos alkalmazásokat, például a Meetdata.nl-t használ ügyfelei energiafogyasztásának mérésére és betekintésre, ami kulcsfontosságú, amikor a vállalatok az energiafogyasztás optimalizálását kívánják segíteni az éghajlatváltozás kezelésében.
A Kenter ügyfélszolgálati csomagjának részét képezik az ütemezett karbantartási ciklusok. Ezek a szolgáltatások ütemezett karbantartási ciklusokat foglalnak magukban, amelyek általában három-, öt-, hat- vagy tízévente fordulnak elő. Az ütemezett karbantartás során a Kenter egy sor olyan munkát koordinál, amely minimalizálja a működési zavarokat, beleértve a részleges kisülés ellenőrzését is.
 
„ Ügyfeleink sokféle iparágból és különböző méretűek, de egy dolog közös bennük: mindegyiküknek energia kell a működésükhöz” – mondja Dirk Kwik , a Kenter szerviz- és karbantartási csoportjának vezetője. „ Ezt szem előtt tartva mérnökeink a problémák azonosítására és a karbantartás lehető leggyorsabb és biztonságosabb elvégzésére összpontosítanak, hogy ügyfeleink üzleti tevékenységét a lehető legkisebbre csökkentsék .”
 
A Kenter háromszáz szakemberből álló csapatot kínál, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy ügyfeleik tevékenységét online tartsák. Ez magában foglalja a helyszíni mérnökök csapatát, akik felelősek azért, hogy ügyfeleik biztonságos és megbízható áramellátást kapjanak.

A részleges kisülés azonosítása

A részleges kisülés olyan elektromos kisülés, amely nem hidalja át teljesen a két vezető közötti teret, és közép- és nagyfeszültségű elektromos berendezésekben fordulhat elő. A jelenség az olyan berendezések szigetelése körül jelentkezik, mint a nagyfeszültségű vezetékek, transzformátorok, turbinák, szekrények belsejében lévő sínek stb.
 
A részleges kisülés ellenőrzése során Kenter korábban olyan elektromos mérési módszereket alkalmazott, amelyek olyan eszközökre támaszkodtak, mint az oszcilloszkóp, hogy azonosítsa a potenciális problémás területeket, amelyek elsősorban az érzékszervek vagy a bél ösztöne alapján kerültek meghatározásra, figyelembe véve a zajt és a szagokat. Ezek a módszerek azonban lassúak voltak, jelentős képzést igényeltek, és néha véletlenül sikerült elérni a kívánt eredményt. Ennek eredményeként Kenter új módot keresett a részleges kisülés gyors és pontos észlelésére és lokalizálására.

Bemutatjuk a Fluke ii910 precíziós akusztikus kamerát

A Fluke ii910 Precision Acoustic Imager készüléket azért fejlesztették ki, hogy segítse a mérnököket az elektromos kisülés gyors és egyszerű észlelésében.
 
A Fluke ii910 strapabíró, kézi burkolata hét hüvelykes LCD érintőképernyővel rendelkezik, amely a SoundMap™-et egy vizuális képre helyezi a kisülések vagy szivárgások gyors azonosítása érdekében a 2-100 kHz-es frekvenciák között. A beépített mikrofonok sora az ultrahang jeleket tiszta vizuális képpé alakítja a háttérvilágítású érintőképernyőn. A rögzített adatok egy beépített USB-C aljzaton keresztül közvetlenül átvihetők a számítógépre. Innen az adatok feltölthetők a Machine Learning PDQ Mode™ jelentéskészítő platformra. Ez biztosítja a legfontosabb részleges kisülési betekintést, beleértve a részleges kisülés típusának azonosítását. Az ii910 akár 5 perces videórögzítést biztosít, az akkumulátor élettartama pedig legalább 6 óra.

A részleges kisülés észlelése egyszerű

„Az ii910-esek pozitív hatást fejtenek ki a területen. A mérnökök bíznak abban, hogy használják a berendezést, azonosítják a részleges kisülési problémákat, és elvégzik a megfelelő karbantartást.”
A kezdeti asztali kutatás, majd a berendezés csapat általi kipróbálása után Kenter a Fluke ii910 Precision Acoustic Imager készüléket választotta. A Fluke ii910 használata segített a Kenter vezetői csapatának a munkaerő hatékonyabb beosztásában. Jelenleg több mint 18 mérnök teljes kompetenciával rendelkezik az ii910 használatában, és további online képzés folyik a teljes nemzeti mérnökcsapatban.
 
Martin Damen, a Kenter műszaki mérnök menedzsere így zárja: „ A Fluke ii910 Precision Acoustic Imager segítségével a karbantartó mérnökök biztonságos távolságból gyorsan átvizsgálhatják az ügyfél elektromos eszközeit működés közben, és azonnal azonosíthatják a részleges kisülés által érintett területeket. A kép gyorsan elemezhető a részleges kisülés típusának kimutatására, lehetővé téve a csapat számára a megfelelő karbantartás elvégzését. A felhasználók előnyt élveznek az eszköz egyszerű használatából, gyorsaságából és pontosságából, miközben az ügyfelek a karbantartási ellenőrzések során folytathatják a műveleteket anélkül, hogy le kellene állítaniuk az üzemet.
„A teljes telepítés egy menetben történő átvizsgálása valódi változást jelent a tekintetben, hogy milyen gyorsan tudunk azonosítani egy részleges kisülési problémát. 
 
” Például egy ügyfél telephelyén végzett közelmúltbeli felülvizsgálat során az ii910 segítségével részleges kisülést mutattak ki, ami a kapcsolóberendezések telepítése során történt. Ezt talán korábban nem észlelték volna, mivel az időközi felülvizsgálat során nem volt semmilyen jellegzetes szag vagy hang. nem jelentettek problémákat, az ügyfél vonakodott leállítani a műveleteket az oszcilloszkóppal végzett értékelés miatt. A probléma azonosításának elmulasztása jelentős következményekkel járhatott volna, hiszen a kapcsolóberendezés végső soron meghibásodhat. A kapcsolóberendezés cseréjének költsége önmagában kb. 30 000 €, és ez anélkül, hogy az ügyfelei jó hírnevét sértené – akik szoros határidők mellett dolgoznak –, amiatt, hogy üzletük offline állapotban van. A Fluke ii910 lehetővé tette ennek a problémának a elhárítását .

A Fluke ii910 precíziós akusztikus kamera segítségével biztonságosan és egyszerűen megtalálhatja a részleges kisüléseket és szivárgásokat az egész csapat számára

A Fluke ii910 Precision Acoustic Imager tökéletes eszköz a nagyfeszültségű villanyszerelők, elektromos tesztelő mérnökök és hálózatkarbantartó csapatok számára, akik folyamatosan ellenőrzik és karbantartják az áramelosztást és az ipari nagyfeszültségű berendezéseket.
 
  • Biztonságos, gyors és egyszerű módszer a részleges kisülés észlelésére és helyének meghatározására.
  • Gyorsan megkeresheti a problémás területeket a SoundSight™ technológiával, és a hangokat vizuális ábrázolássá alakítja.
  • A magasabb, 2-100 Khz-es frekvenciatartomány lehetővé teszi a korábbi észlelést a karbantartás korai tervezésének megkönnyítése érdekében. 

Kérjen ajánlatot!

YouTube