A kalandor hőkamerával méri a láva hőmérsékletét a kalderában

A kalandor Nik Halik egy öntörvényű izgalmak keresője, aki világ körüli kalandjait egy blogon és a médián keresztül dokumentálta. Több kontinensen jelentett híradásokat. A görög-ausztrál teljesített küldetések között szerepel az oroszországi űrhajós képzés, valamint a Titanic roncsaihoz való mélymerülés az Atlanti-óceán északi részén.

A Fluke TiX560 infravörös kamera hőjeleket jelenít meg a Marum vulkánnál

Mennyire meleg a láva?

A 2015-ös és 2016-os Vanuatu Köztársaságba tett kirándulásai során Halik Fluke Ti450 és TiX560 infravörös kamerákat hozott magával, hogy megmérje a Marum-vulkán hömpölygő láva hőmérsékletét – a kaldera belsejéből. Ezekkel a hőkamerákkal 1700 Fahrenheit (926,6 Celsius fok) feletti hőmérsékletet rögzített.

 

Ahogy Halik legutóbbi videójában is látható, a rózsaszínű láva robbanásszerű lökései lenyűgözőek, ha a TiX560 élő képernyőjén figyeljük őket. (Megjegyzés: A Fluke nem javasolja a kezelőknek, hogy veszélyes körülmények között hőkamerát használjanak).

„Nem ő az első, aki figyeli a geológiai erőforrásokat, de ez minden bizonnyal nagyon érdekes kutatási terület” – mondta Michael Stuart, a Fluke Corporation termográfiai szolgáltatásokért felelős vezető menedzsere. „Érdeklődés mutatkozik a vulkáni tevékenység iránt, és gyanítom, hogy a jövőben még sok más lesz. Főleg, ha ismét a vulkáni tevékenység előrejelzésére és a földrengések előrejelzésére összpontosítunk.”

Kérjen ajánlatot!

YouTube