Európa egyik legnagyobb úszó napelemparkját készülnek átadni Portugáliában

Az Alqueva-tározó vízfelületére telepített új fotovoltaikus erőmű, lesz az egyik legnagyobb vízi naperőmű Európában. A 12 000 napelem tábla a tervek szerint júliusban kezdi meg működését.

Az Alqueva víztározó közepére, két vontatóhajó szállította a 12 000 úszó napelemből álló, négy futballpálya méretű komplexumot. A parkot az EDP építette, és része a vállalat nemzeti tervének, amelynek célja csökkenteni az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függést. A fosszilis üzemanyagok árai amúgy is emelkedtek, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Bár Portugália kevés Oroszországból származó üzemanyagot használ fel, az ország gázüzemei ​​megérezték az árak emelkedését.

Az EDP-t (Electricidade de Portugal) a portugál kormány alapította az 1976-ban, 14 korábbi energiavállalat egyesítésével.

Az új napelempark 5 megawatt (MW) beépített kapacitással rendelkezik. Arra számítanak, hogy az itt termelt áram a gáztüzelésű erőműben termelt villamos energia egyharmadába kerül majd. A tározó napelemei egy éven keresztül 7,5 gigawattóra (GWh) áramot fognak termelni, és mellé két GWh tárolására alkalmas lítium akkumulátortelepet építettek.

A világon több helyen is vannak napelemes üzemek tavakon vagy tengereken, Kaliforniától a kínai szennyezett ipari lagúnákig. Mindezek a projektek hozzájárulnak a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Az Alqueva-gát a Guadiana folyón, az Alentejo régióban, Portugália déli részén található a spanyol határ mellett. A gát megépítésével egy 250 négyzetkilométeres mesterséges tó keletkezett, ami Nyugat- Európa egyik legnagyobb mesterséges tava, felszíne és térfogata tekintetében egyaránt. 2002-ben kezdődött meg a mesterséges tó feltöltése, végül 2004-ben került sor a vízerőmű felavatására.

Európában vannak nagyobb úszó fotovoltaikus erőművek, mint az Alquevába telepített, de egy sincs egy működő vízerőműhöz kapcsolva. 2016-ban telepítettek erőművet a Queen Elizabeth II víztározóra, a Heathrow repülőtér közelében, az Egyesült Királyságban, ami 23 046 panelt tartalmaz, és beépített teljesítménye 6,3 MW. A közelmúltban, 2021-ben egy úszó naperőművet helyeztek el egy mesterséges tavon Hollandiában, Zwolle városa közelében, amelyen 73 000 napelem található, 29,2 MW beépített kapacitással.

Az úszó napelemek egyik előnye, hogy a telepítéséhez nincs szükség földterületre, ami járulékos költségekkel jár. A portugáloknál az is segíti a költséghatékonyságot, hogy a helyszínen csatlakozni tudnak a vízerőmű kiépített elektromos hálózatához. A napsütéses napokon megtermelt többletenergiát nem csak az akkumulátorokban tudják tárolni, hanem továbbra is fel lehet használni a víz visszaszivattyúzására a tározóba, ami az energiatárolás egy bevált módszere.

2017-ben az EDP már telepített egy 840 paneles úszó napelemparkot, kísérleti projektként az Alto Rabagão-gátnál. Ez volt az első Európában, ahol tesztelték, hogy a nap- és a vízenergia hogyan tudja kiegészíteni egymást. Az EDP már tervezi az Alqueva projekt kiterjesztését Is: áprilisban megszerezte a jogot egy második, 70 megawatt beépített kapacitású úszó napelempark építésére.

*forrás https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220514_europa_egyik_legnagyobb_uszo_napelemparkjat_keszulnek_atadni_portugaliaban

Kérjen ajánlatot!

YouTube