Hogyan teszi észrevehetővé a levegőszivárgás-érzékelő berendezés az állásidőt

A Fluke megkérdezett egy gyártót a levegőszivárgásokkal kapcsolatban. Ez a gyártó szó szerint segít mozgásban tartani a kereskedelem kerekeit. A világ egyik legjelentősebb kerékszerviz-berendezések utángyártójaként a vállalat megbízható és elismert márkák alatt tervez, gyárt és forgalmaz termékeket.

 

Ennek a gyártónak a folyamatai közül sok sűrített levegőre támaszkodik, hogy a 150 000 négyzetméteres üzemben mintegy 400 szerszámot üzemeltethessen – mindezt egy 200 lóerős kompresszorral. „Az üzemben mindenhol sűrített levegőt használunk – pneumatikus meghajtókhoz, robothegesztőkhöz, lézervágókhoz és porfestő berendezésekhez” – mondja a gyártó elnöke. A sűrített levegővel zaj és levegő szivárog.

Az energiapazarlás ellenőrzése

A levegő szivárgása miatt a sűrített levegővel hajtott berendezések keményebben dolgoznak, ami energiapazarláshoz vezet. A légszivárgás lehetőségét az üzemben tovább növeli a régebbi berendezések jelenléte, amelyek az elmúlt néhány évtizedben felhalmozódtak a különféle üzemek konszolidációiból. A levegő szivárgásának hallása nagyon nehéz lehet ilyen zajjal teli környezetben, ezért a legtöbb szivárgásészlelési tevékenység órák után történik.

„Általában megvárjuk, amíg az épület nagyon elcsendesedik – műszakon kívüli vagy karbantartási leálláskor, és a lehető legjobban próbáljuk hallani a levegő szivárgását” – mondja a karbantartási felügyelő. „Szappanos vizet is használunk, hogy olyan területre permetezzünk, amelyről úgy gondoljuk, hogy szivároghat, és buborékokat keresünk.” Ez a permetezési és megfigyelési módszer megköveteli, hogy a karbantartó csapat tagjai elég közel legyenek a lehetséges szivárgáshoz, hogy meghallják, és a megfelelő helyre permetezzék az oldatot.

A másik módszer a sűrített levegő szivárgásának megállapítására az ultrahangos szivárgásérzékelő használata. Ez a módszer magasan képzett személyt és jelentős időt igényel az összes szivárgás felderítéséhez. A kis szivárgásokat az emberi fül különösen nehezen hallja, és nem minden szivárgás található könnyen hozzáférhető helyen. Ijesztő feladat lehet.

Lásd a hangot, amit nem hallasz

Amikor a Fluke megkereste a gyártót a Fluke ii900 Sonic Industrial Imager (Acoustic Imager) tesztelése miatt , amely 50 méterről zajos környezetben képes meghatározni a szivárgást, kissé szkeptikusak voltak, de több mint hajlandóak voltak kipróbálni.

A tesztelésben részt vett a karbantartó vezető és a karbantartó technikus, akik nyolc órán keresztül felváltva vizsgálták meg az egész üzem szivárgásait két Fluke ipari akusztikus kamerával. A Fluke Industrial Acoustic Imager lehetővé tette számukra, hogy láthassák a hangot, miközben a tömlők, szerelvények és csatlakozások szivárgását vizsgálják. Szivárgási felmérésük eredménye meglepte a gyártó csapatot.

Körülbelül 143 – kisebb és nagyobb – szivárgást találtak egyetlen munkanap alatt.

„Megkérdőjeleztem néhány szivárgást, amelyet a szerszám talált, ezért ezeket a pontokat szappanos vízzel befújtam, és láttam, hogy a szerszám megfelelő, ott volt a szivárgás, ahol azt mondta, hogy van” – mondja a karbantartó technikus.

A karbantartási vezetőt különösen lenyűgözte az ii900 azon képessége, hogy a legkisebb szivárgást is megtalálja. „A kis szivárgást nagyon nehéz megtalálni” – mondja. „Észrevettem néhány olyan szivárgást, amelyet az ii900 talált, amit soha nem találtunk volna szappanos víz permetezésével. Találtunk egy szivárgást a festőhelyiségben egy légvezetéken, amelyet nem éreztünk, ha a kezünket rátesszük, és nem is hallottuk, de ez egy nyilvánvaló szivárgás volt, amely már egy ideje ott volt.”

Az ii900 apró, érzékeny mikrofonjainak beépített akusztikus tömbje frekvenciánként decibelszintek spektrumát generálja. E kimenet alapján egy algoritmus kiszámítja a SoundMap™ néven ismert hangképet, amely egy vizuális képre kerül. A SoundMap automatikusan igazodik a kiválasztott frekvenciaszinthez, így kiszűri a háttérzajt. A SoundMap másodpercenként 10-20 alkalommal frissül a képernyőn.

Légszivárgás nagy hatótávolságú észlelése

A csapat gyorsan azonosított egy szivárgást 26 láb magasan egy felső légvezetékben.

„Meglepődtem, hogy milyen könnyen felemelheti a Fluke szonikus képalkotót, és végigsétálhat a folyosókon, végigpásztázza a felső területet, és nagyon gyorsan észleli a szivárgásokat” – mondja a karbantartási vezető.

Amellett, hogy segít megtalálni a nagyon nehezen észlelhető szivárgásokat, a gyártó csapat úgy véli, hogy az ii900 jelentős idő- és költségmegtakarítási lehetőséget kínál. „Miután a szivárgások nagy részét először megtaláljuk és kijavítjuk, valószínűleg nyomon követhetjük és átvizsgálhatjuk az egész üzemet körülbelül nyolcórás műszakban.” Ez segít megtakarítani a túlórák költségeit, mivel a légszivárgást a normál nappali műszakban tudják keresni, nem pedig órák után.

Ezenkívül energiát takarít meg, és a berendezés elhasználódik. „A légszivárgás csak dollárt von ki a cégből” – mondja a karbantartási vezető. „Nagyon nehéz megtalálni őket, így nehéz a karbantartó csapatot a megfelelő helyre irányítani. Rendkívül értékes az a lehetőség, hogy a Fluke szonikus képalkotó segítségével fényképet készíthetünk a szivárgásról, és a munkamegrendelés részeként elküldhetjük azt karbantartó csapatainknak. Úgy gondoljuk, hogy ezzel rengeteg pénzt spórolunk meg – mind a munkaerő-, mind az energiaköltségek terén.”

Kérjen ajánlatot!

YouTube