Az ellenállás mérése digitális multiméterrel

Miért kell ellenállást mérni? Egy áramkör vagy alkatrész állapotának meghatározására. Minél nagyobb az ellenállás, annál kisebb az áram folyása, és fordítva. Általában az áramkörök vezérlésére használt alkatrészek (például kapcsolók és relé érintkezők) ellenállása nagyon alacsonyan indul, és idővel növekszik olyan tényezők miatt, mint a kopás és a szennyeződés. A terhelések, például a motorok és mágnes szelepek ellenállása idővel csökken a szigetelés meghibásodása és a nedvesség miatt.

Az ellenállás mérése:

1. Kapcsolja KI az áramkört.
   • Ha az áramkör kondenzátort tartalmaz, ki kell sütni a kondenzátort, mielőtt bármilyen ellenállást mérne.
2. Fordítsa a digitális multiméter tárcsát ellenállásra vagy ohmra, amely gyakran egy vagy több másik teszt/mérési móddal osztozik a tárcsán (folytonosság, kapacitás vagy dióda; lásd az alábbi ábrát).
   • A kijelzőn az OLΩ-nak kell megjelennie, mert ellenállás módban, még mielőtt a mérővezetékeket egy alkatrészhez csatlakoztatnák, a digitális multiméter automatikusan elkezdi az ellenállás mérését.
   • Az MΩ szimbólum megjelenhet a kijelzőn, mert a nyitott (nem csatlakoztatott) mérővezetékek ellenállása nagyon magas.
   • Ha a vezetékeket egy alkatrészhez csatlakoztatják, a digitális multiméter automatikusan az Autorange módot használja a legjobb tartomány beállításához.
   • A Range gomb megnyomásával a technikus manuálisan állíthatja be a tartományt.
   • A legjobb eredmény akkor érhető el, ha a vizsgálandó alkatrészt eltávolítják az áramkörből. Ha az alkatrészt az áramkörben hagyják, a leolvasott értékeket a vizsgálandó ellenállással párhuzamosan más alkatrészek is befolyásolhatják.

  1. Először csatlakoztassa a fekete mérővezetéket a COM aljzatba.
  2. Ezután csatlakoztassa a piros vezetéket a VΩ aljzatba.
  • Ha végzett, fordított sorrendben távolítsa el a vezetékeket: először piros, majd fekete.
  1. Csatlakoztassa a mérővezetékeket a vizsgált alkatrészhez.
  • Győződjön meg arról, hogy a mérővezetékek és az áramkör között jó az érintkezés.

Tipp: Nagyon kis ellenállású mérésekhez használja a relatív módot (REL; lásd a 11. pontot). Nulla vagy Delta (Δ) módnak is nevezhetjük. Automatikusan levonja a mérővezeték ellenállását – általában 0,2 Ω és 0,5 Ω között. Ideális esetben, ha a mérővezetékek összeérnek (zárlatosak), a kijelzőnek 0 Ω-t kell mutatnia. Egyéb tényezők, amelyek befolyásolhatják az ellenállás-leolvasást: Idegen anyagok (szennyeződés, forrasztófolyadék, olaj), a test érintkezése a mérővezetékek fémvégeivel vagy párhuzamos áramkörök. Az emberi test párhuzamos ellenállási pályává válik, csökkentve az áramkör teljes ellenállását. Ezért a hibák elkerülése érdekében ne érintse meg a mérővezetékek fém részeit.

  1. Olvassa le a mérést a kijelzőn.
  2. Ha végzett, kapcsolja KI a multimétert, hogy megakadályozza az akkumulátor lemerülését.

Speciális digitális multiméter opciók

  1. Nyomja meg a RANGE gombot egy adott rögzített mérési tartomány kiválasztásához.
  • A mérés után feltétlenül jegyezze fel a kijelzõt (például K vagy M) a kijelzõn.
  1. Nyomja meg a HOLD gombot a stabil mérés rögzítéséhez – később megtekinthető.
  2. Nyomja meg a MIN/MAX gombot a legalacsonyabb és legmagasabb mérési érték rögzítéséhez.
  • A multiméter minden alkalommal sípol, amikor új mérést rögzít.
  1. Nyomja meg a relatív (REL) gombot, hogy a multimétert egy adott referenciaértékre állítsa.
  • A referenciaérték feletti és alatti mérések megjelennek.

Ellenállás mérési elemzés

Az ellenállás-leolvasás jelentősége a vizsgált alkatrésztől függ. Általánosságban elmondható, hogy bármely komponens ellenállása idővel és alkatrészenként változik. Az ellenállás enyhe változásai általában nem kritikusak, de olyan mintát jelezhetnek, amelyet meg kell jegyezni. Például egy fűtőelem ellenállásának növekedésével az elemen áthaladó áram csökken, és fordítva. Lásd az alábbi ábrát.

Ha áramköri panelen dolgozik, előfordulhat, hogy az ellenállás egyik vezetékét le kell emelni a lapról, hogy megmérjük az ellenállás helyes értékét. A digitális multiméter által megjelenített ellenállásmérés a mérővezeték-szondák közötti összes lehetséges útvonalon áthaladó teljes ellenállás. Óvatosságra van szükség, ha az áramkör részét képező alkatrész ellenállását méri. A vizsgált alkatrésszel párhuzamosan kapcsolt minden alkatrész ellenállása befolyásolja az ellenállás-leolvasást, általában csökkenti azt. Mindig ellenőrizze a kapcsolási rajzot, hogy vannak-e párhuzamos útvonalak.

Kérjen ajánlatot!

YouTube