Az oszcilloszkóp alapvető funkciói

Az oszcilloszkópok (vagy szkópok) feszültségjeleket vizsgálnak és jelenítenek meg hullámformaként, a feszültség időbeli változásának vizuális megjelenítéseként. A jelek egy grafikonon vannak ábrázolva, amely megmutatja, hogyan változik a jel. A függőleges (Y) hozzáférés a feszültségmérést, a vízszintes (X) tengely pedig az időt jelenti.


Mintavétel


A mintavételezés az a folyamat, amelynek során a bemeneti jel egy részét számos különálló elektromos értékké alakítják tárolás, feldolgozás és megjelenítés céljából. Az egyes mintavételezett pontok nagysága megegyezik a bemeneti jel amplitúdójával a jel mintavételezése idején. A bemeneti hullámforma pontok sorozataként jelenik meg az oszcilloszkóp kijelzőjén. Ha a pontok nagy távolságra vannak egymástól, és nehéz hullámformaként értelmezni, akkor összekapcsolhatók az interpolációnak nevezett eljárással, amely összeköti a pontokat vonalakkal vagy vektorokkal. Mintavétel és interpoláció: a mintavételezést a pontok, míg az interpolációt fekete vonalként ábrázolják.

Trigger

A trigger vezérlők lehetővé teszik az ismétlődő hullámforma stabilizálását és megjelenítését. Az élkioldás a triggerelés leggyakoribb formája. Ebben a módban a trigger-szint és a lejtő vezérlői biztosítják az alapvető triggerpont meghatározását. A lejtésszabályozás határozza meg, hogy a triggerpont a jel felfutó vagy lefutó élén van-e, a szintszabályozás pedig azt, hogy a triggerpont hol található a szélen. Ha összetett jelekkel, például impulzussorozatokkal dolgozik, impulzusszélesség-kioldásra lehet szükség. Ezzel a technikával mind a trigger-szint beállításának, mind a jel következő lefutó élének meghatározott időn belül meg kell történnie. Ha ez a két feltétel teljesül, az oszcilloszkóp működésbe lép. Egy másik technika az egylövéses triggerelés, amellyel az oszcilloszkóp csak akkor jelenít meg nyomkövetést, ha a bemeneti jel megfelel a beállított triggerelési feltételeknek. Amint a triggerfeltételek teljesülnek, az oszcilloszkóp megkeresi és frissíti a kijelzőt, majd lefagyasztja a kijelzőt, hogy megtartsa a nyomkövetést.

Kérjen ajánlatot!

YouTube