Hogyan rangsorolhatja a sűrített levegős rendszer szivárgását a LeakQ segítségével

A proaktív karbantartási terv kidolgozásakor számos módszer létezik az eszközök fontossági sorrendbe állítására – a leggyakoribb a kritikussági elemzés. Ez azt jelenti, hogy azok az eszközök, amelyek a legnagyobb hatással vannak az alsó sorra, magasabban helyezkednek el a prioritási listán, míg azok, amelyeknek alig vagy egyáltalán nincs hatása, a lista végén vannak.

Mivel a sűrített levegős rendszerek az üzemidő szerves részét képezik, valószínűleg nagyon előkelő helyen szerepelnek a listán. Ez azt jelenti, hogy közvetlen összefüggés van a sűrített levegő rendszer teljesítménye és a csatlakoztatott berendezés teljesítménye között. Ha a sűrített levegő rendszer alulteljesít, a csatlakoztatott berendezés is az lesz.

A szivárgás az első számú leggyakoribb probléma az alulteljesítő sűrített levegős rendszerekben (amelyeket megfelelően méreteztek és telepítettek). A rendszerek szivárgás-ellenőrzésének elsőbbséget kell élveznie minden olyan vállalat számára, amely működése során használja ezeket. A Fluke ii900 Sonic Industrial Imager segítségével láthatja a szivárgásokat, de most más fontossági sorrendet kell felállítania – ennyi szivárgás mellett hol is kezdje?

Tekintse meg a LeakQ, a jelentéskészítés és más új funkciók oktatóvideóit:

LeakQ mód
Jelentéskészítő eszköz
Mappák, megjegyzések és profilok


Hogyan működik a LeakQ


A levegőáramlás és a hang fizikája nagyon összetett. A decibel (dB) szintről az áramlási sebességre történő minden konverzió becslés, és mint ilyen, jelentős bizonytalansági szinttel bír. Bár nincs közvetlen matematikai módszer az áramlási sebesség meghatározására a hangjelzésből, a LeakQ áramlásbecslő nyújthatja a legjobb útmutatást. A jelenleg béta verzióban lévő LeakQ becslést ad az egyes szivárgások méretére vonatkozóan, és ezek a becslések a jövőbeni kiadásokkal javulni fognak.

A LeakQ becsléseinek módja többnyire empirikus, az átlagos szivárgások által keltett átlagos hangon alapul. A Fluke számos szivárgástípust mért különböző áramlási sebességeken és különböző nyomásokon, majd egy regressziós modellt dolgozott ki a Fluke ii900 Sonic Industrial Imager dB méréséből származó áramlási sebesség becslésére. Fontos felismerni, hogy a LeakQ nem biztosít áramlásmérést.

A LeakQ összehasonlítása a hagyományos módszerekkel


A szivárgás által keltett hang, amelyet annak dB-szintje képvisel, exponenciálisan csökken a mérési pont távolságával. A mérési becslés bevonásával az ii900 képes kompenzálni ezt a távolságot, hogy becslést kapjon a szivárgás helyén generált dB szintről. Ez előnyt jelent a hagyományos ultrahangos eszközökkel szemben, amelyek megkövetelik:

Mérje meg a szivárgás dB értékét bizonyos távolságban, ill
Kézzel korrigálja a mérést a távolsággal, ill
Tételezzünk fel nagyobb hibát, ha nem veszi figyelembe a távolság miatti dB csillapítást.
A tipikus ultrahangos eszközök csak egy szűk, 30 kHz, 35 kHz vagy 40 kHz körüli frekvenciasávban mérik a dB szintet. Az ii900 LeakQ mód automatikus pásztázást hajt végre a 2 és 52 kHz közötti frekvenciaspektrumban, és rögzíti azt a tényleges frekvenciatartományt, amelyben a szivárgás a hangenergiájának nagy részét generálja, így a teljes tartományban dB szintet kap. Ezáltal az ii900-ra vonatkozó becslések jobban tükrözik a valódi szivárgást, mint a hagyományos ultrahangos eszközökkel készített becslések.

A szivárgási költség becslésében rejlő korlátok

Azon túlmenően, hogy a légáramnak az általa kibocsátott hang alapján történő becslése bizonytalan, a szivárgáson áthaladó áramlási sebesség időben változó lesz. Az áramlás függ a rendszer nyomásától, de a szivárgás helyének tényleges nyomásától is, ami az ellennyomástól függ. Ez az áramlás és a nyomás a szivárgásnál több tényezőtől függően változhat, például az ugyanazon a vezetéken táplált más szerszámok vagy alrendszerek terhelésétől. Ezenkívül egy adott rendszer elektromos kW-nak sűrített levegős CFM-mé történő átalakításának hatékonysága időben változó lesz, többek között a kompresszorok teljes terhelésétől és működési pontjától függően. Mindezek az elemek eltérést vagy bizonytalanságot okoznak a szivárgás költségének becslésében.

YouTube