Új utat törni a hurok megtörése nélkül

A helyszínről származó korai jelentések azt sugallják, hogy az új Fluke 772 és 773 Milliamp Process Clamp Meterek a játékot megváltoztathatják, és új utat törnek a technikusok számára a HVAC vezérlőiparban. A mérőeszközök által kínált funkciókészletekkel a modern vezérlőrendszerek leggyakoribb problémáinak hibaelhárítása pillanatok alatt megoldható.

Ezeknek a mérőknek a gyakori alkalmazásai közé tartozik a kommunikáció mérése, a milliamperes hurokérzékelő mérése, a lengéscsillapítók és a szelepmozgatók hibaelhárítása, valamint a változó frekvenciájú hajtások (VFD) működésének hibaelhárítása. Nézzünk meg néhány tipikus forgatókönyvet ezekhez a példákhoz.

Kommunikációs mérés

Egy vezérlőtechnikus túl forró panaszt kap egy épület harmadik emeletén lévő szobából az egyetemen. A BAS elülső számítógépének gyors ellenőrzése azt mutatja, hogy a változó levegőmennyiségű (VAV) dobozvezérlő offline állapotban van, nem kommunikál. A technikus felkapja új Fluke 773-asát, és elindul az épület felé.

  • A helyiségbe érve a mennyezetben lévő VAV doboz gyors ellenőrzése során kiderül, hogy a VAV csappantyú zárt helyzetben van. A VAV vezérlőn általában van egy LED, amely villog, amikor a vezérlő online állapotban van. Ez a LED ki van kapcsolva.
  • A technikus gyorsan csatlakoztatja a Fluke mérőt az RS-485 kommunikációs busz vezetékeihez, és megméri a megfelelő feszültséget, körülbelül +2,5 V egyenfeszültséget mutat a három kapocs között, amelyek +, – és ref.
  • A vezetékek gyors ellenőrzése azt mutatja, hogy a kommunikációs csatlakozó nem volt teljesen a helyén, ami kommunikációs megszakadást okoz.
  • A csatlakozó megfelelő rögzítése után a VAV box vezérlő újra online állapotba kerül, a kommunikációs LED villogni kezd, és a VAV lengéscsillapító nyitni kezd.
  • Ezután felhívják a kezelőt a vezérlőteremben, és a vezérlő online állapotban van. A szoba azonnal hűlni kezd.

Milliamp hurok érzékelő mérés

A 771/772/773 Milliamp Clamp sorozat minden egyes modelljének alapja az az úttörő képesség, amely lehetővé teszi a milliamperes érzékelők hibaelhárítását a zsúfolt központokban – az áramkör megszakítása nélkül. Ebben a forgatókönyvben technikusunk észreveszi, hogy a statikus nyomás a VAV rendszer tápcsatornájában túl magasnak tűnik.

  • A BAS elülső számítógépének ellenőrzése azt mutatja, hogy az érzékelő tökéletes 1,5 cm-es statikus nyomást mér. A tényleges statikus nyomás légáramlásmérővel, például a Fluke 922-vel végzett ellenőrzése azt mutatja, hogy a statikus nyomás valójában 1,5 hüvelykes WC. Ezeknél a rendszereknél az 1′ WC normálisnak tekinthető.
  • A technikus kiviszi a 773 Milliamp Clamp-jét a vezérlőpultra, és megkeresi a vezetékeket, amelyek a statikus nyomásérzékelőt a vezérlőhöz kötik. Mint ebben az épületben sok vezérlőpanelen, a vezetékek úgy néznek ki, mint a főtt spagetti. A 772/773 kis pofái lehetővé teszik a technikus számára, hogy a pontos vezetékeket tökéletesen rögzítse. Beolvassa a milliamper jelet, és összehasonlítja az érzékelő felsorolt ​​tartományával. Az érzékelő 0-20 mA, tartománya 0-2″ WC. Jelenleg 15 mA-t mutat. 1″ WC-nél 10 mA-nek kell lennie.
  • A technikus a laptopját használja, és megnyitja a programot a vezérlőben. Azt tapasztalja, hogy a programozó nem megfelelően skálázta be az érzékelőt a szoftverben, ez okozta a hibát.

 

Lengéscsillapító és működtető hibaelhárítás

Egy másik vezérlőtechnikus túl hideg panaszt kapott az épület egyik irodájából. A rendszer VAV, melegvíz-utánmelegítő szeleppel.

  • Egy gyors pillantás megállapítja, hogy a szelep zárva van. Laptopját csatlakoztatja a vezérlőhöz, és ezzel üzembe helyezi a vezérlőt. Megpróbálja felülbírálni a nyitott szelepet, de sikertelenül.
  • Leválasztja a szelepmozgató vezetékeit a vezérlőről, majd csatlakozik a Fluke 773-hoz. A mérő segítségével 0–10 V-os egyenáramú jelet küld közvetlenül a szelepmozgatónak, hogy az kinyíljon és zárjon. A szelepmozgató ekkor tökéletesen működik.
  • A vezérlő programozását áttekintve a technikus megállapítja, hogy az utánfűtési szelepet egy nem megfelelően működő retesz kényszerítette bezárásra, amelyet ezután eltávolítanak. Ezt követően az utánfűtő szelep megfelelően működik, és a tér felmelegszik.

VFD-k hibaelhárítása.

A nagy melegben az épület minden lakója panaszkodik, hogy túl meleg van.

  • A hűtöttvíz-szivattyús rendszer VFD-t használ, de az üzemi nyomása túl alacsony.
  • A vezérlő milliamperes jelet küld a hajtásnak, hogy a megfelelő frekvenciára utasítsa a megfelelő rendszernyomás elérése érdekében. Egy technológia leválasztja a rendszervezérlőt, közvetlenül csatlakoztatja a Fluke 773-at a VFD sorkapcsához, és milliamperes jelet generál a meghajtónak a sebesség növelése érdekében. Annak ellenére, hogy 100%-os jelet generál a meghajtónak, soha nem lép fel sebességre.
  • A hajtás rögzített hibaállapotainak ellenőrzése azt jelzi, hogy egy áramköri kártya meghibásodott. Felveszi a kapcsolatot a gyártóval, és kicserélik a hibás kártyát, ekkor a hajtás újra megfelelően működik, és a hűtöttvízrendszer visszatér a megfelelő nyomásra.

Ezekben a gyakori forgatókönyvekben a Fluke 772 és 773 mérőkészülékek már beváltak a mai épületekben előforduló hibaelhárítási helyzetek széles körében. Minden vezérléstechnikus szeretne egyet a szerszámtáskájában.

Kérjen ajánlatot!

YouTube