Esettanulmány: Az energianaplózó segít csökkenteni a közüzemi felárakat és az energiapazarlást

Kereskedelmi épületekben és ipari üzemekben az energiaköltségek gyorsan összeadódnak, különösen akkor, ha régebbi világítási rendszerek vannak beépítve, a motorok elöregednek, és az üzem körüli sűrítettlevegő-vezetékek szivárognak, ami a kompresszorok szükségtelen ciklusát teszi szükségessé.

Sok esetben a közművek a teljesítménytényezőhöz ragaszkodnak, és büntetést követelnek azon fogyasztók számára, akiknek az elektromos rendszere reaktív terhelésekkel rendelkezik, amelyek fázison kívüli feszültséget és áramot vezetnek a hálózatba. A teljesítménytényezőt néha a sör habjához hasonlítják, amelyet a csaposoknak le kell kaparniuk. Ezt a hasonlatot továbbvisszük, a kocsma (közműszolgáltató) díjat számít fel a sörből származó hab kezeléséért.

Az energiafelméréseket speciális tanácsadók megbízásából vagy házon belül készítik el azzal az elképzeléssel, hogy a szolgáltatás költségeit ellensúlyozzák az elért megtakarítások, ha feltárják, hogyan kezelhető a teljesítménytényező, és hol van szükség hatékonyabb berendezésekre.

Az ilyen felmérések során gyakran egyfázisú mérőeszközöket használtak. Ezek a naplózók általában csak áramerősséget és esetleg feszültséget adtak le egy meghatározott időtartamon keresztül. A valódi teljesítményt ezután egy másik mérőműszerrel határozták meg a tápegység helyszíni ellenőrzéséből, majd kiszámították. A számításokat kilowattórákra, majd végül a lehetséges költségmegtakarításokra vonatkozóan végezték el.

Megkönnyebbülés a nehézkes módokon

„A probléma az, hogy nem érzékeli a különböző dolgokban a változékonyságot, például a feszültségingadozást és a teljesítménytényező változékonyságát, ezért azt feltételezi, hogy vannak olyan változók, amelyek le vannak zárva és állandóak, amelyek nem biztos, hogy azok” – mondja Mark Nieman, a McKinstry energiamérnöki menedzsere Seattle-ben, Wash államban.

A Fluke 1730 háromfázisú energianaplózóval az energiatanácsadók, az üzemi villanyszerelők és az elektromos kivitelezők most egy hatékony, de egyszerű eszközzel rendelkeznek a teljesítményparaméterek és a harmonikusok rögzítésére, valamint a feszültségesemények rögzítésére, amelyek feltárhatják az elektromos energiapazarlást.

„Az 1730 egy igazi RMS teljesítménynaplózó” – mondja Nieman. „Az a mód, ahogyan használjuk, a kereskedelmi épületek tipikus berendezéseinek energiafelhasználásának alapozására szolgál. Tehát akkor használjuk, ha azt akarjuk kideríteni, hogy a ventilátorrendszer modulál-e, vagy mekkora teljesítményt húz egy szivattyúrendszer, vagy ha a kompresszorok ciklikusan mozognak egy berendezésen belül.”

Ez egy olyan eszköz, amely percek alatt beállítható, és színes kijelzőt és rugalmas áramszondákat tartalmaz. „Az egyik legegyszerűbb favágó, amit valaha láttam” – mondja Nieman. „A CT-kábelek vékonyak, és szűk helyeken könnyen megkerülhetők a vezetők.”

A logger segít rálátást adni arra, hogy mi történik az elektromos rendszerekben. „A naplózási funkció lehetővé teszi számunkra, hogy két héttől egy hónapig vagy még tovább rögzítsünk adatokat” – mondja Nieman. „És ezt felhasználhatjuk az energiamegtakarítási számítások alapjaként.”

Az 1730 méri a feszültséget, áramerősséget, teljesítményt, teljesítménytényezőt és a kapcsolódó értékeket.

Könnyű adatletöltés

Az összes adat rögzítése után bármely USB pendrive-on vagy más USB-eszközön keresztül letölthető közvetlenül a számítógépre további elemzés céljából.

A Fluke Energy Analyze alkalmazásszoftver segít meghatározni az energiamegtakarítási potenciált.

„A programot arra használom, hogy megnézzem az általam tesztelt eszköz keresleti modulációjának naptárnézetét” – jegyezte meg Nieman. – Jó összefoglaló táblázatokat is kapunk.

Az adatok tovább exportálhatók egy táblázatba, ahol más adatkészletekkel – például egy HVAC-forgatókönyv hőmérsékleti adataival – összefüggésbe hozhatók a mélyebb elemzés érdekében. Ezután az összes elemzés összeállítható, hogy jelentést készítsenek az ügyfélnek vagy a vállalatvezetésnek a lehetséges korrekciós intézkedésekről, például kondenzátortelep hozzáadása a teljesítménytényező javításához, új motorok vagy frekvenciaváltók beszerzése és telepítése, vagy egyéb intézkedések.

Az intézkedések elvégzése után az 1730 segítségével ellenőrizheti, hogy a tápellátás a felmérést kezdeményező csapat előrejelzése szerint működik-e. A tényleges energiafelhasználásról utólag készíthet jelentést. „Azt találtuk, hogy az ebből eredő energiamegtakarítás több száz dollártól több százezer dollárig terjedhet egy nagy kereskedelmi ügyfélnél” – mondja Nieman.

Energiaszolgáltató vállalatként a McKinstry projektjeihez kötött teljesítménygaranciákkal rendelkezik, így a megfelelő adatok előállítása létfontosságú eredmény – a szerződéskötési folyamat során szükséges.

„A naplózó egyszerű használatának köszönhetően csökkenti az üzembe helyezési időt. Az adatok minősége pedig jobb, így nem kell annyi körültekintő számítást végeznie. Ez megkönnyíti a jelentésekben a megállapítások alátámasztását, amikor a kedvezményekért és hasonló dolgokért dolgozik. A munka méretétől függően könnyedén megtakaríthatja az egyes munkaórák minőségét, mert az indítások 4 és 20 óra adatait egyszerűbbé teszi. és lehúzza az adatokat.”

46 000 dollár megtakarítást találtak

Valójában egy Seattle-i laboratóriumban az 1730-as jelentős elektromos költségmegtakarítást, valamint a helyi szolgáltatótól kapott árengedményt segített feltárni.

A fakitermelő nem hatékonynak bizonyult, és indokolta egy új légkezelő beszerzését hővisszanyerővel, korszerűsített világítással és új HVAC kapocsdobozokkal.

„Ebben a projektben az elektromos megtakarítás 111 000 kilowattóra nagyságrendű volt” – mondja Nieman. „A trendek alapján, amikor kiszálltam a fakitermelőből, egyszeri kifizetést kapunk a közszolgáltatótól 42 000 dollárért, és éves szinten megtakarítást érünk el a jelenlegi árfolyamon 46 000 dollár. Ez egy olyan projekt, amelyen a Fluke-ot használtuk.”

Ezt a megtakarítást a háromfázisú áramellátás összes bemeneti lábának felügyelete jelentette, mind a légkezelő befúvó, mind elszívó ventilátorainál. Ezeknek a ventilátoroknak már régebbi, élettartamuk végén járó, változtatható frekvenciájú meghajtói voltak, de a meglévő rendszer nem tette lehetővé a rendszer nagy modulációját, és nem volt képes a lehető legtöbb energiát megtakarítani. Az új kapocsdobozok és az új légkezelő felszerelése lehetővé teszi a rendszer modulálását és energiamegtakarítást.

Kérjen ajánlatot!

YouTube