Hogyan lehet javítani a teljesítménytényezőt ?

A teljesítménytényező leegyszerűsítve a hatásos teljesítmény és a látszólagos teljesítmény aránya. A teljesítménytényező az energiahatékonyság kifejezése, ahol a magasabb százalék a hatékonyabb energiafelhasználást, az alacsonyabb százalék pedig a kevésbé hatékony energiafelhasználást jelenti. A teljesítménytényező kiszámításához ossza el a hatásos teljesítményt (kW) a látszólagos teljesítménnyel (kVA). Bár a 100%-os hatékonyság nem biztos, hogy reális, van néhány dolog, amely befolyásolja a teljesítménytényező javítását.

A teljesítménytényező-korrekciós kondenzátorok bizonyos helyzetekben segíthetnek a teljesítménytényező javításában.

Mi az ideális teljesítménytényező?

Az alacsony teljesítménytényező azt jelenti, hogy nem használja fel hatékonyan azt az energiát, amelyért fizet. Alacsonyabb teljesítménytényezők mellett több látszólagos teljesítmény (kVA) szükséges a névleges teljesítmény (kW) előállításához. A magasabb teljesítménytényező ideálisabb, mint az alacsonyabb, mert ez azt jelenti, hogy hatékonyabban használja fel az energiát. A teljesítménytényező általános célszáma 95%. Ellenőrizze, hogy milyen vágási pontot használnak – sok közszolgáltató díjat számít fel az ügyfeleknek a rossz teljesítménytényező miatt.

Energiafelhasználás mérése és kezelése

Az energia és a teljesítmény minőségének mérésével átérezheti üzemének ritmusát, és megtanulhatja, hogyan tarthatja zökkenőmentesen és hatékonyan üzemét. A stratégiai energiagazdálkodás kulcsfontosságú módja az energiafelhasználás és az energiaszámlája csökkentésének. A teljesítménytényező javításának egyik oka az, hogy csökkentse, vagy akár meg is szüntesse a közüzemi szankciókat és pótdíjakat. Ehhez minden hónapban tudnia kell, hová megy az energiája. Először is meg kell mérnie és rögzítenie kell az energiaadatokat berendezésein és rendszerein. Az ehhez szükséges műszer típusa az Ön létesítményétől és igényeitől függ. Egy többcélú eszköz kiszámíthatja az energiaveszteséget, és rögzítheti a háromfázisú, nagy felbontású feszültség- és áramhullámformákat, míg egy másik eszköz azonnali áramminőségi adatokat szolgáltathat. Fontos, hogy ismerje a felharmonikusok szintjét az áramban. A teljes harmonikus torzítás (THD) mérése segíthet kideríteni, hogy szükség van-e szűrésre. És ne feledje, egy közmű csak a bejövő feszültség minőségét befolyásolhatja. Csak a jóváhagyott terhelések csatlakoztatását követelhetik meg, és nem felelősek az ügyfelek telepítése miatt folyó áramért.

Lépések a jobb teljesítménytényező érdekében

A motor induktivitása és a harmonikus áramok két gyakori tényező a rossz teljesítménytényezőben. A teljesítménytényező javításához meg kell határoznia a rossz teljesítménytényező kiváltó okát. Ha induktív árammal foglalkozunk, az egyik általános megoldás a teljesítménytényező-korrekciós kondenzátorok – energiatároló eszközök – hozzáadása a létesítmény áramelosztó rendszeréhez. A teljesítménytényező-korrekciós kondenzátorok rendszeres ellenőrzést és ajánlott megelőző karbantartást igényelnek, de normál körülmények között évekig gond nélkül működnek. Ha a harmonikusok okozzák az alacsony teljesítménytényezőt, akkor a költséghatékony passzív LC (induktor-kondenzátor) szűrés a megoldás. Bonyolultabb helyzetekben aktív szűrésre van szükség. Ez a fajta szűrés kompenzálja a meddőáramokat, a harmonikus áramokat és a kiegyensúlyozatlan áramokat. Gyakori hiba a kondenzátorok használata a harmonikus áramok mérséklésére. A kondenzátor rövidzárként viselkedik a magasabb harmonikusoknál. A belső ellenállás miatt a kondenzátor felmelegszik, és élettartama drasztikusan csökken, mivel a belső elektrolit elpárolog.

Kérjen ajánlatot!

YouTube